Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου: Δεν φεύγω, σας στηρίζω, στηρίξτε με

Παρών στη μάχη, όπως είπε, για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας στο συρτάρι τα σενάρια εθελουσίας αποχώρησής του από την πρωθυπουργία. «Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε και επανέλαβε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησαν όρθιοι τον πρωθυπουργό, τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του.





Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι είχε σήμερα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη δύσκολή, όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση για ένα νέο "δάνειο-μαμούθ" για τη συλλογική διαχείριση του χρέους. "Συζητήσαμε και το θέμα των επώδυνων αλλαγών αλλά και την ανάγκη να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που λαϊκά σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει να φτάσει στο σημείο να παράγει περισσότερο απ' ό,τι ξοδεύει και μπορεί. όμως αυτό δεν σημαίνει πως έκλεισε αυτή η συμφωνία, έχουμε μπροστά μας δύσκολη διαπραγμάτευση, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες", πρόσθεσε και σημείωσε ότι η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι και η σωστή λύση για την Ευρώπη

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις σημερινές δηλώσεις Σαρκοζί για τις ευθύνες που έχει μπροστά της η Ευρώπη και το δημόσιο διάλογο, "επί των τρόπων, όχι επί της αρχής" για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους εταίρους του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βγουν από "εθνικές φιλονικίες" και να επιδείξουν το πνεύμα συμβιβασμού επί του οποίου οικοδομήθηκε η σημερινή Ευρώπη.

Για την κυβέρνηση συνεργασίας και το δημοψήφισμα

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όσα διαμείφθηκαν χθες, επαναλαμβάνοντας ότι εμφανίστηκε πρόθυμος να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, η οποία θα προωθούσε μεταρρυθμίσεις, και στη συνδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δήλωσε ότι πρότεινε συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στον εκλογικό νόμο,
στη λειτουργία και χρηματοδότηση των κομμάτων και στη σχέση τους με τα ΜΜΕ, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στα προνόμια και στις υποχρεώσεις βουλευτών...

Παράλληλα, ανέφερε ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα προωθούσε τη ρύθμιση από την αρχή του συνδικαλιστικού κινήματος, τις αποκρατικοποιήσεις "με ανοιχτές και συμφέρουσες για το λαό διαδικασίες χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις από άλλες χώρες", αλλά και την έναρξη διαδικασιών για την αναθεώρηση του συντάγματος και ένα μεγάλο -όπως είπε- σχέδιο αλλαγής στη δικαιοσύνη "που νοσεί βαρύτατα".

Υπογράμμισε ότι όσα συμφωνούνταν θα επικυρώνονταν από τους πολίτες με δημοψήφισμα.

"Παρά τη δική μου προσπάθεια και έκκληση για εθνικό και όχι κομματικό καθήκον η αξιωματική αντιπολίτευση το διαχειρίστηκε με επικοινωνιακούς όρους" επανέλαβε και σήμερα, ωστόσο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συναινέσεις, εντός της Βουλής και με την κοινωνία.

Μήνυμα στους βουλευτές

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αλλά τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. "Δεν πρέπει να φυγομαχήσουμε, όσο δύσκολη κι αν είναι η μάχη" και πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στο κόμμα.

Όσον αφορά στη νέα κυβέρνηση, υποστήριξε ότι θα είναι περισσότερο αποτελεσματική και συνεκτική.

"Μπορείτε να στηριχτείτε σε εμένα και εγώ θα στηρίξω την κοινή μας προσπάθεια [...] Δεν απεμπολούμε την ευθύνη θα δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα και το λαό", κατέληξε στην ομιλία του.

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού το λόγο έλαβαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον κατάλογο των ομιλητών να περιλαμβάνει περισσότερα από 50 ονόματα. Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να στείλει πίσω χρονικά τις ανακοινώσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Ανδρέας Μακρυπίδης: "Φεύγουν όσοι έχουν ενοχές", ενώ σχετικά με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι "εξελέγη και δεν είναι σωστό να φύγει και να αφήσει τη δουλειά στη μέση".

Οδυσσέας Βουδούρης: "Νέα κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα και όχι τεχνοκράτες", υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι "έγιναν κυβερνητικά λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν".

Ηλίας Καρανίκας: "Η καινούρια κυβέρνηση να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και να μη γίνουν δοκιμές."

Βασίλης Οικονόμου: "Κάποιοι που ήταν 25 χρόνια υπουργοί, ρίχνουν τα βάρη σε εμάς, δεν είναι σωστό".

Όλγα Ρεντάρη: "Δεν αντέχω να με λένε κλέφτρα. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να πάνε σπίτι τους".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com