Ταραχή προκάλεσε σε μερίδα του πολιτικού κόσμου το ολιγόωρο μπλόκο στη Βουλή, από ομάδα διαδηλωτών του Συντάγματος, το βράδυ της Τρίτης. Υπουργοί, βουλευτές αλλά και παρουσιαστές τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων έσπευσαν να καταδικάσουν μετά βδελυγμίας, το συγκεκριμένο περιστατικό και να του προσδώσουν έως και χαρακτήρα αμφισβήτησης του δημοκρατικού πολιτεύματος!..
Έτσι, μετά τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο οποίος έκανε λόγο για "συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων" που "υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό", τη σκυτάλη πήραν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος που δήλωσε "εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος", καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής που αποφάνθηκε ότι "αυτό δεν είναι δημοκρατία", εκφράζοντας και το παράπονό του ότι "δεν είμαστε όλοι ίδιοι"...
"Η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου, αλλά έφερε τη χθεσινή παραφυάδα η οποία πρέπει να αποδοκιμαστεί" ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος. "Ένιωσα εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης, βλέποντας τους βουλευτές να αποχωρούν από τον Εθνικό Κήπο" είπε και πρόσθεσε ότι κάποιοι "θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη για αυτά που γίνονται".
Διέβλεψε κίνδυνο να "μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον τους αρέσει" και -καταλήγοντας- αναρωτήθηκε "τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση έκλεινε τα γραφεία της και θα έπρεπε να αποφασίσει για το τι θα γίνει, η συνέλευση του Συντάγματος".
Ο Παπουτσής
"Όλοι μας στην κυβέρνηση συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών που την εκφράζουν με ειρηνικές διαμαρτυρίες" ...διαβεβαίωσε ο Χρ. Παπουτσής, καλώντας τους "πάντες" να "συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωτηρία της χώρας".
Στον ίδιο... σοβαρό τόνο, συνέχισε διακηρύσσοντας ότι οι εκδηλώσεις "ισοπέδωσης των πάντων, συστηματικού ευτελισμού των θεσμών, αγνόησης των νόμων, απαξίωσης της Βουλής και προπηλακισμού των βουλευτών, δεν τιμούν το δημοκρατικό πολίτευμα". Για να καταλήξει: "Ε, όχι. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στη ζωή, ούτε στην πολιτική. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές, για την πατρίδα και το μέλλον της κοινωνίας μας. Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε, στο μέγιστο βαθμό, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".
Σαφώς πιο συγκρατημένος από τον βουλευτή, πρώην υπουργό και υπεύθυνο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ (επί προεδρίας Κ. Σημίτη) Κ. Γείτονα, ο οποίος παραλλήλισε το μπλόκο στη Βουλή με τα... τάνκς(!), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, έκανε λόγο για "καταδικαστέες πρακτικές" που "αμαυρώνουν την αυθόρμητη κίνηση των πολιτών" και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πιστή "σ' αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία".
Περί Τζούλιας...
"Αγανακτισμένος πολιτικός" δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, αποκαλύπτοντας ότι δεν τον συγκινεί πλέον η Βουλή και δεν είναι και πολύ τακτικός στις παρουσίες του εκεί... Αναρωτήθηκε όμως : "Γιατί πρέπει οι πολίτες να ρίχνουν συλλήβδην την ευθύνη στους πολιτικούς; Πάμε σε μία λογική ότι όλες οι ξανθιές είναι Τζούλιες! Αλλά αυτό δεν είναι δημοκρατία".
"Ασφαλώς υπάρχει μια σημαντική βάση για αυτήν την οργή, αλλά δεν οδηγεί σε λύσεις. Παλιότερα ήταν πολύ εύκολο να ηγείσαι και να πλειοδοτείς στις διεκδικήσεις, κάτι που οδήγησε ως εδώ. Τώρα αναπτύσσεται μια άλλη καριέρα για πολλούς, για να πλειοδοτούν στην αγανάκτηση", συμπλήρωσε ο κοινοβ. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας.
Οι απόψεις της ίδιας της Τζούλιας για το τι "είναι δημοκρατία" δεν έγιναν γνωστές. Ούτε και οι απόψεις διαφόρων υπουργών, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων, για το κατά πόσο ευτελίζονται οι θεσμοί, αγνοούνται οι νόμοι, απαξιώνεται η Βουλή, κατά πόσο οι ίδιοι νιώθουν εξοργισμένοι και ταπεινωμένοι σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. της εισροής χρημάτων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., από τα μαύρα κονδύλια της Siemens.