Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013

Τη συμφιλίωση των τάσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τη συσπείρωση των υποστηρικτών του επεδίωξε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εθνική συνδιάσκεψη του κυβερνώντος κόμματος. Δήλωσε εγγυητής της παράταξης, επιχείρησε κριτική και αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της Μεταπολίτευσης, απάντησε στην εξ' αριστερών κριτική και απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τον κύκλο της σε δύο χρόνια από σήμερα. Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου, την άνοιξη του 2012.




O πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το κόμμα την "κατεξοχήν ριζοσπαστική και μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας" και κάλεσε τα μέλη της συνδιάσκεψης να μην ξεχάσουν το παρελθόν τους και να μη διαγράψουν όσα έγιναν από τη Μεταπολίτευση και ύστερα.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής αυτοκριτικής της προηγούμενης περιόδου, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της κρίσης. Το πολιτικό σύστημα αντέδρασε με συμβιβασμούς ή ανεπαρκείς και οριακές βελτιώσεις απέναντι στα ιδιοτελή και αδιαφανή συμφέροντα, είπε. Παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ φέρει μερίδιο αυτής της ευθύνης, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν φέρει την κύρια ευθύνη, καθώς υποστήριξε ότι η πελατειακή λογική είναι βαθιά συντηρητική και ίδιον των δεξιών παρατάξεων.

"Δική μας ευθύνη ότι ανεχτήκαμε και υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές, ότι δειλιάσαμε να είμαστε ανατρεπτικοί", πρόσθεσε.

Απάντησε στην κριτική που δέχεται, ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τις ρίζες και την καταγωγή της και εγκατέλειψε τις ιδέες και τις αξίες της, κάνοντας λόγο για "δογματική αριστερά". Εμμέσως επέστρεψε στις θεωρίες περί "τρίτου δρόμου", λέγοντας ότι όσοι κρίνουν κατ' αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση "έχουν μείνει στην εποχή διεθνούς διπολισμού και θεοποίησης του κράτους ως εργαλείο παρέμβασης".

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές, να μην κρύβουμε συντηρητικές λογικές πίσω από επαναστατικά συνθήματα", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι οι ευθύνη της για την κρίση είναι "ιστορική και ασυγχώρητη", ενώ τώρα επιδίδεται σε "στείρα αντιπολίτευση". Κάλεσε όσους επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης να μην βιάζονται, καθώς "οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013".

Αναφορικά με την αναντιστοιχία των προεκλογικών υποσχέσεων με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει "ό,τι πρέπει" για να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξάλλου, αναφέρθηκε και στα προγράμματα λιτότητας των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1985 και το 1993.

Υποστήριξε ότι η λαϊκή εντολή αφορούσε στην υλοποίηση μεγάλων αλλαγών και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σ' αυτήν.

Επιχείρησε αλλαγή της ατζέντας, κάνοντας αναφορά σε δομικές αλλαγές στην πολιτεία, που θα κορυφωθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2013. Διευκρίνισε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι συντακτική.

Ανοίγει τρία μέτωπα

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους, απαντώντας σε συνθήματα μελών της ΠΑΣΠ, που βρίσκονταν στο ακροατήριο, κατά του νέου νόμου. "Όσο και να αντιδρούν, εμείς δεν κάνουμε πίσω. Τα πανεπιστήμια, αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν", είπε. "Τα πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του λαού", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μειοψηφίες που θέλουν να νέμονται τα δημόσια αγαθά.

Προανήγγειλε σύγκρουση και με τους γιατρούς λέγοντας πως "δεν θα χαριστούμε σε όσους αντιδρούν στην εξυγίανση στο χώρο της Υγείας".

Έστειλε μήνυμα στους μετόχους των τραπεζών, τους οποίους προειδοποίησε εμμέσως για το ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων, αν δεν λάβουν μέτρα για να ανοίξει η στρόφιγγα του δανεισμού.

Στηρίζουμε το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν ξεχνάμε υπερβολές και καταχρηστικές λογικές. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, η στήριξη δεν είναι λευκή επιταγή", ανέφερε. "Απαιτούμε μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη στο τραπεζικό σύστημα", επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην κρίση, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη υπευθυνότητας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη, ως σύνολο, πρέπει να έχει ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική. Δήλωσε ότι το έχει ήδη θέσει στους εταίρους, τις τελευταίες ημέρες. Επιχείρησε να απαντήσει σε όσους λένε ότι σε αντίθεση με το ελληνικό, τα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας προχωρούν εντός στόχων, προβλέποντας δυσκολίες και εκεί, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com