Κάθε πέρυσι και καλύτερα για το ελληνικό εμπόριο, που δέχτηκε νέο πλήγμα στη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων με τον τζίρο των καταστημάτων πανελλαδικά να κάνει βουτιά 25% σε μέσο όρο.
Για τους εμπόρους αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας τριετίας και αποτυπώνει εύγλωττα τη δεινή οικονομική θέση των νοικοκυριών, που έχουν περιορίσει κατακόρυφα τις καταναλωτικές δαπάνες τους. Ηδη από την επομένη κιόλας των καλοκαιρινών εκπτώσεων τα καταστήματα έχουν ξεκινήσει το γαϊτανάκι των δεκαήμερων προσφορών με τιμές «κράχτες» μειωμένες μέχρι και 80%, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις τους.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία 84 εμπορικών συλλόγων που παρουσίασε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η μείωση του τζίρου των καταστημάτων κινήθηκε μεταξύ 40-50% και έφτασε μέχρι και το 60%. Τέτοιες περιοχές ήταν λ.χ. η Φλώρινα, η Φαρκαδόνα Τρικάλων, τα Γρεβενά, το Κρανίδι, κ.ά. Για δύο στις δέκα επιχειρήσεις η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 30-45%.
Μόνες «φωτεινές» εξαιρέσεις ήταν κάποιες λίγες τουριστικές και νησιωτικές περιοχές που ευνοήθηκαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση και «κράτησαν» ή ακόμη και αύξησαν τον τζίρο τους, όπως συνέβη στο Ρέθυμνο (+10%), ή τα Χανιά, το Ηράκλειο και λιγότερο τη Ρόδο.
20-30% στην Αθήνα
Στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα η αγοραστική κίνηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη. Στη Θεσσαλονίκη ο τζίρος των εκπτώσεων ήταν μειωμένος κατά 30%, στον Βόλο και τη Λάρισα κατά 20-30%, ενώ στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα κατέγραψαν μείωση τζίρου μεταξύ 30 και 40%. Αντίστοιχα ποσοστά μείωσης παρουσίασαν τα εμπορικά καταστήματα στο Περιστέρι, τη Γλυφάδα, τη Νίκαια και το Μαρούσι.
Βουτιά κατέγραψαν το καλοκαίρι όλοι οι κλάδοι του εμπορίου. Στα έπιπλα, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και τα ηλεκτρικά η μείωση ήταν 14%, σε καλλυντικά, φαρμακευτικά έφτασε το 13%, ενώ στην ένδυση και την υπόδηση το 10%.
Το 89% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι οι πωλήσεις τους κυμάνθηκαν σε επίπεδα χειρότερα από τα αντίστοιχα του 2010, το 7% δήλωσε ότι δεν υπήρξε μεταβολή και μόνο το 4% ότι πήγε καλύτερα.
Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά πλέον τη χρήση των πιστωτικών καρτών. Οι μισοί και πλέον καταναλωτές πλήρωσαν με μετρητά τις αγορές τους (54,2%), το 44,2% με συνδυασμό μετρητών - κάρτας, και μόνο το 1,43% αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα.