Πρόωρες εκλογές βλέπει ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την έξοδο από την κρίση, ούτε τα πιστεύει. «Δεν επιδιώκω τη συγκυβέρνηση», δήλωσε στον «Τύπο της Κυριακής» και τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν «κυβέρνηση-κουρελού», όπου όλοι θα τσακώνονται για μια «θεσούλα».
Δύο εβδομάδες πριν την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να δώσει προεκλογική χροιά στη συνέντευξή του. Υποστήριξε ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία, η ανάκαμψη θα φανεί "πριν κλείσει χρόνος", η ύφεση θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά "λίγο αργότερα", σε δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι "θεαματικά" και σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια "η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως".
Υποστήριξε ότι θα πείσει την τρόικα για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι εταίροι της Ελλάδα έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.
Υποσχέθηκε ότι μία δική του κυβέρνηση θα προχωρούσε σε "πολύ πιο ρεαλιστικές και δίκαιες" περικοπές δημοσίων δαπανών από εκείνες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην προσέλκυση επενδύσεων, απέναντι στην Τουρκία και στη Βουλγαρία.
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν ξεκίνησε νωρίτερα το πρόγραμμα και κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα σχέδια -και τη συμφωνία με την τρόικα- για άμεση προώθησή τους, λέγοντας ότι κινδυνεύει να "καεί" το πιο δυνατό χαρτί για την αποκλιμάκωση του χρέους. "Έιναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προετοιμασία, από κάποιον που δεν τις πιστεύει και δεν ξέρει πως να τις κάνει", είπε.
Έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο και θα συνέχιζε την ίδια πολιτική στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που είχε ακολουθήσει και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο σχηματισμού ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών, χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιούσε. Όσον αφορά στα ψηφοδέλτια, προανήγγειλε ανανέωση και αποκλεισμό ακόμη και στελεχών που λογίζονται πρώτης γραμμής, λέγοντας ότι θα συγκροτηθούν "χωρίς ΄τιμαριούχους' της πολιτικής, που φαντάζουν τους εαυτούς τους 'ιδιοκτήτες' της παράταξης".