Με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τα σπασμένα της αύξησης στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί έως και 36% η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν οι χονδρικές τιμές ενέργειας παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, όπως αναμένεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστούν προς τα πάνω και οι λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που από τις αρχές του 2012 πρόκειται ούτως ή άλλως να αυξηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο της σταδιακής σύνδεσής τους με το κόστος παραγωγής.
Οι ιδιώτες απειλούν με προσφυγή
Τόσο η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής όσο και οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που δουλεύουν με φυσικό αέριο, επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος μετά την αύξηση των ειδικών φόρων, το οποίο δεν προτίθενται να καλύψουν, αλλά αντίθετα θα επιδιώξουν να το μετακυλίσουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ηδη η ΔΕΗ έκανε γνωστό διά στόματος του προέδρου της, Αρθούρου Ζερβού, ότι θα ζητήσει να αυξηθούν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ως προς το σκέλος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), προκειμένου να αποζημιωθεί για το επιπλέον ετήσιο κόστος των 120 εκατ. ευρώ που θα επωμιστεί από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και το μαζούτ.
Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν αποκλειστικά μονάδες οι οποίες καίνε φυσικό αέριο, προειδοποίησαν χθες την κυβέρνηση ότι θα προσφύγουν στις κοινοτικές αρχές, εγείροντας θέμα άνισου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, αφενός επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στο λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την ηλεκτροπαραγωγή και αφετέρου επειδή αποκτούν προνομιακή θέση οι εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.
Διπλή φορολόγηση
Στην ουσία, το πρόβλημα των ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι φορολογούνται δύο φορές: μία με το φόρο των 5,4 ευρώ/MWh, που προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, και μία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια (2,5 ευρώ/MWh για επιχειρηματικές χρήσεις και 5 ευρώ για οικιακή κατανάλωση).
Την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΕΦΚ (1η Σεπτεμβρίου), η Οριακή Τιμή Συστήματος (δηλαδή η χονδρική τιμή ρεύματος) σκαρφάλωσε από τα 56 στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν σημαντικά όσοι πραγματοποιούν εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους λόγω της μεγάλης διαφοράς των τιμών με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία κ.ά., όπου η χονδρική τιμή βρίσκεται στα 50-55 ευρώ.
Οι εισαγωγείς ηλεκτρικού ρεύματος έγραψαν μέσα σε ελάχιστα 24ωρα υπερκέρδη, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, για εισαγωγές 10 μεγαβάτ το επιπλέον κέρδος που μπορεί να προκύψει μέσα σε 10 ώρες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100.000 ευρώ.