Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

BLOOMBERG Δεν βιάζονται οι Ευρωπαίοι...

Η επόμενη δόση των κεφαλαίων διάσωσης προς την Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μια «κινητή εορτή», εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατορθώσει να πείσει τις αρχές της Ευρωζώνης ότι τηρεί τις υποσχέσεις του.



Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg και αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα βιαστούν να χορηγήσουν νέα βοήθεια έως ότου ο κ. Τσίπρας επιδείξει αποτελέσματα απ' την εφαρμογή των υποσχέσεων για την αποκατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, επικαιροποιήσει το πλαίσιο της αγοράς εργασίας και κλείσει τα δημοσιονομικά κενά.

Σύμφωνα δε με Ευρωπαίο αξιωματούχο η Ελλάδα μπορεί να λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εάν ωστόσο η Ελλάδα δεν ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση ρευστότητας από τα μέσα του έτους, κάτι για το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ. Πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλες πληρωμές πάντως εμφανίζονται τον Ιούλιο, με αποπληρωμή χρεών κυρίως προς την ΕΚΤ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2015, ενώ έως τότε, υπάρχουν πληρωμές κυρίως προς το ΔΝΤ, για τόκους αλλά και για την αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, μεγάλη εκκρεμότητα για το ελληνικό δημόσιο είναι οι αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Κεφάλαια που αναμένει η αγορά υπό το βάρος της πρωτοφανούς κρίσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν εν μέρει από την επόμενη δόση, μετά την πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η αργή προσέγγιση επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έχει ήδη ωθήσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, σε επίπεδα αντίστοιχα του Αυγούστου του 2015 και η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να επανέλθει το κλίμα ρήξης του περασμένου έτους που παρ’ ολίγο να κοστίσει τη συμμετοχή της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com