«Κύριε Μητσοτάκη ήταν η παρθενική σας ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω διότι επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές διαχειριστικές γραμμές, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Ήσασταν διαυγέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος!», σχολίασε για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσε: «σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την πρόταση που καταθέσαμε και τη συμφωνία που είχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς για μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών 1% ώστε να μην έχουμε περικοπές των συντάξεων για 12η φορά, που έχουν μειωθεί 35%. Και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνήσατε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν. Και σας ρώτησα ποια είναι η πρότασή σας. Ποιο είναι το όραμα σας για το ασφαλιστικό σύστημα. Και τι καταθέσατε ως άποψη στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή, την εποχή που ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές εσείς να του προτείνετε να έχει ιδιωτική ασφάλιση!
Περικοπές στις συντάξεις προφανώς αφού είσαστε ενάντια στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τι άλλο προτείνατε; Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δηλαδή, για να καταλάβει ο κόσμος 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων! Τι άλλο προτείνατε; Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Και τι άλλο; Να πείτε και κάτι για τους αγρότες, 35 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση υπέρ των κινητοποιήσεων. Και τι προτείνατε;
Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής
Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών! Έχουν δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι που είναι τώρα στα μπλόκα, μια δυνατότητα να παίρνουν επιδοτήσεις και εμείς παλεύουμε ώστε αυτές οι επιδοτήσεις να μην φορολογηθούν, και εσείς προτείνατε να συμψηφιστούν με τις εισφορές τους! αυτό προτείνατε! Τι άλλον να πω»;
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών, δηλαδή ταυτίστηκε με το ΔΝΤ. «Σας ευγνωμονώ ειλικρινά! Διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι ευδιάκριτες σε όλο τον ελληνικό λαό! Και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας!
Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής
Εγώ είχα χρησιμοποιήσει μια φράση. Σας είχα πει ότι ή με τα μπλόκα θα είσαστε ή με το ΔΝΤ. Σήμερα δείξατε ξεκάθαρα ότι οι απόψεις σας είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις μεταξύ των δανειστών! Αυτό θα ήθελα να πω ότι είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι καλό για τον τόπο διότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται σε μια στιγμή που δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την κυριαρχία μας και απαιτείται και η έγκριση του κουαρτέτου, μέσα στο οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τον κίνδυνο οι διαφορές αυτές να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. «και έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που έρχεται στο κοινοβούλιο και συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις μέσα στο κουαρτέτο, ταυτίζεται δηλαδή, με τις απόψεις του ΔΝΤ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκείται από τη ΝΔ στο ηθικό πεδίο. «Πάει πολύ να μας παραδίδετε εσείς μαθήματα ηθικής για το ηθικό μας πλεονέκτημα», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στο ζήτημα των μετακλητών είπε ότι τον Γενάρη του 2015 οι μετακλητοί της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου ήταν 1.197 ενώ σήμερα οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν υπερβαίνουν τους 640. «Όταν ήσασταν κύριε Μητσοτάκη υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς υπαλλήλους, ζωή να έχουν! Σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο δύο!», είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο και αφορούσαν στον «επιστημονικό τρόπο μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχωρούσε στη λαφυραγώγηση και στην κομματικοποίηση του κράτους» και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως επιλέχθηκαν οι συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης.
Ο κ. Τσίπρας είπε στο σημείο αυτό πως η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε αυτή τη λογική και έβαλε συντονιστές μέσα από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης αν και η προηγούμενη κυβέρνηση τους έβαζε σε αναλογία 7 από τη ΝΔ, 4 από το ΠΑΣΟΚ και 2 από ΔΗΜΑΡ. «Μας κάνατε κριτική ότι τάχα στα νοσοκομεία πήγαμε ως ταύροι σε υαλοπωλείο και καταργήσαμε το αμάλγαμα της αξιοκρατίας που ήταν οι διοικήσεις που είχατε βάλει εσείς!
Ενώ τι κάναμε εμείς! Ζητήσαμε και μάλιστα σε συνεργασία με την τρόικα να υπάρξει μια επιτροπή αξιολόγησης που θα αξιολογήσει αυτούς που βάλατε εσείς», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι όρισε τις διοικήσεις των νοσοκομείων με το σύστημα 4-2-1 και που σημαίνει στα μεγάλα νοσοκομεία 3 από τη ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 από τη ΔΗΜΑΡ. «Έτσι εσείς βάλατε διοικητές στα νοσοκομεία και σας ζητώ να το διαψεύσετε», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» τον πρόεδρο της ΝΔ για τον οποίο ανέφερε ότι μέσα σε μια νύχτα- και μάλιστα πολύ κοντά σε εκλογές και ενώ φαινόταν η πολιτική αλλαγή, καθαίρεσε τους γενικούς διευθυντές στα υπουργεία που είχαν κριθεί από υπηρεσιακά συμβούλια, για να βάλει άτομα κομματικής επιλογής.
«Τώρα εμείς ερχόμαστε και καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο λέει ότι πρέπει να σταματήσει η κομματικοποίηση και ότι θα πρέπει να υπάρξει αμφίδρομη αξιολόγηση και φτιάχνουμε το εθνικό μητρώο δημοσίων υπαλλήλων και αξιοκρατικό μηχανισμό αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για πρώτη φορά θα καθιερωθεί ο θεσμός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ώστε όταν φεύγει ένας υπουργός και μια κυβέρνηση να υπάρχει θεσμική μνήμη και συνέχεια. «Εσείς δεν το τολμήσατε ποτέ αυτό. Και σας ρωτώ: θα την ψηφίσετε αυτή την μεγάλη τομή; Αλλά δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής! Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε!», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Τι είπε στην αρχή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για το Ασφαλιστικό, είπε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.
Τόνισε ότι στο ερώτημα "αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό".
Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο "και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει".
Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην "λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ", στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις "πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%".
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο "αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης".
"Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;" ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
Παράλληλα, παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:
-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.
-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, "όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή", ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.
Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
"Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».
"Η οικογένεια συγκράτησε την αποσάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Β. Ευρώπης θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
"Η κρίση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, ενός θεμελιακού κοινωνικού πυλώνα, εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν να διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς (σ σ η αντιπολίτευση) θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια" τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας "σε συνδυασμό, όμως, η επιστροφή στην ανάπτυξη με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις που ανέλυσα πριν."
Ο πρωθυπουργός είπε, στην συνέχεια, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, "καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων σας, να καθαρίσουμε τα δικά σας 'άπλυτα'. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας."
"Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας 'άπλυτα', τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος" κατέληξε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός.