Λόγο για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε ένα πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής δέκα κορυφαίων διεθνών funds, χαρακτηρίστηκε ως «μια πολύ γόνιμη συζήτηση» από τον κ. Γουάτσα, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονομία της χώρας και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Γουάτσα, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαίωσε τη στήριξή του ομίλου στις προοπτικές της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι επενδυτές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και όλους όσους συνάντησαν, σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο, ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και άρση κάθε φόβου για επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αβεβαιότητας.
Οι εκπρόσωποι των funds, που έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κυρίως στις τράπεζες, διακρίνουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρξει σταθεροποίησης της οικονομίας και να μη μπει η χώρα σε νέο κύκλο πολιτικής αναταραχής που είναι σίγουρο ότι θα πλήξει την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ζήτησαν επίσης μεταρρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουν κι αυτοί σε νέες επενδύσεις.
«Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.
Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γουάτσα.
Οι επικεφαλής των ξένων funds, με πρωταγωνιστές τους Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson, συναντήθηκαν νωρίτερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα ενώ το μεσημέρι εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα δούν και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη.
Παράλληλα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ απόψε θα παραστούν σε δείπνο με Έλληνες επιχειρηματίες.
eνδιαφέρον είχε η επίσκεψη Watsa – Ross στη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με την διοίκηση της Eurobank όσο και με την διοίκηση της Grivalia τόνισε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη στο μέτωπο της φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να σταλεί μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξέφρασε την πεποίθηση του πως η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά και εφόσον επιτευχθεί αυτό η Ελλάδα θα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Σημειώνεται ότι το αφεντικό της Fairfax, Prem Watsa, συνόδευαν τα δύο κορυφαία στελέχη του ομίλου του, Wade Burton και Bradley Martin, ενώ τον Wilbur Ross συνόδευε το νούμερο 2 του επενδυτικού του ομίλου, Steven Johnson.
Ο Prem Watsa απευθύνθηκε στο προσωπικό της Eurolife την οποία η Fairfax απέκτησε πρόσφατα, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Fairfax διεθνώς, λέγοντας ότι δεν επεμβαίνει στη διοίκηση των επενδύσεών της σε κάθε γεωγραφική περιοχή, αλλά εμπιστεύεται τις κατά τόπους διοικήσεις. Η μόνη εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης της Fairfax, όπως είπε, αφορά την αξιολόγηση της απόδοσης των επενδύσεών της, τον τρόπο αμοιβών και τη διαδοχή των σχημάτων διαχείρισης.