Για τμήματα «φαντάσματα» έκανε λόγο χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας ότι εξαιτίας πρακτικών πελατειακού κράτους που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαμορφωθεί «τραγικές καταστάσεις» στην ανώτατη εκπαίδευση.
«Φτιάχνονταν τμήματα σε μία νύχτα και σε μία νύχτα έκλειναν. Στον αέρα έμεναν μηχανήματα, για τα οποία είχαν πληρώσει οι φορολογούμενοι. Έτσι έμεναν και κτιριακές μονάδες...», δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Στο Κόκκινο) και διερωτήθηκε: «Πώς, λοιπόν, μπορεί ο πολίτης να εμπιστευθεί αυτό το πολιτικό σύστημα που στηρίζονταν τόσα χρόνια στις πολιτικές κατασπατάλησης και αιφνιδιασμού;». Οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα ληφθούν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, ο οποίος μεταφέρεται στην περιφέρεια, με το επόμενο «ραντεβού» να δίνεται στη Δράμα, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.
Ήδη, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έχει δώσει το «στίγμα» των προθέσεων, εκφράζοντας την προσωπική θέση ότι είναι θετικό βήμα η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή η Ενοποίηση του Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια ΤΕΙ να ενωθούν με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και άλλα να απορροφηθούν. Σύμφωνα με στοιχεία για την εκπαίδευση που παρουσιάζονται στην έκδοση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το 2014 αυξήθηκε στο 37,2% (έναντι 34,9% το 2013) το ποσοστό των Ελλήνων, ηλικίας 30-34 ετών, που είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πλησιάζοντας έτσι τον στόχο του 40% που έχει τεθεί από την Ευρώπη με ορίζοντα το έτος 2020. Στις γυναίκες, το 41,6% είναι πτυχιούχοι, ενώ στους άνδρες το 32,9%. Παράλληλα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών διαμορφώθηκε στις 36.572, καταγράφοντας αύξηση 8,56%. Αντίστοιχη με τα μεταπτυχιακά είναι και η πορεία των διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι το 2013-14 ανέρχονταν σε 23.795, καταγράφοντας αύξηση 3,77 ποσοστιαίων μονάδων.