Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Μητσοτάκης: «It's the IMF Eukleidis» (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη) - Παράθυρο για εξεταστική για τον Γ. Βαρουφάκη

Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Ήταν αχρείαστο , εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για τρία ακόμα χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας στα όσα είπε στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός.



Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε ένα νέο δάνειο και προσέβλεπε σε νέα συνεργασία με το Ταμείο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η οικονομία βελτιώθηκε το 2015 ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα που του είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. « Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε από το βήμα την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσακαλώτος στο ΔΝΤ, τον Ιούλιο, στην οποία ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το Ταμείο. Μάλιστα, αν και ο κ. Μητσοτάκης διάβασε την πρωτότυπη επιστολή στα αγγλικά, αλλά τη μετέφρασε στη συνέχεια έπειτα από αίτημα του Νίκου Βούτση για να καταγραφεί στα πρακτικά, έριξε το... καρφί του προς τον υπουργό Οικονομικών, στα αγγλικά. «It's the IMF Eukleidis» (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη), του είπε.

«Για το ΔΝΤ να επισημάνω την αμφισημία σας, για τη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ. Θυμίζω, κ. Τσακαλώτο, την επιστολή που στείλατε στο ΔΝΤ με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2015. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Ταμείο. Οπως θα λέγαμε και στα αγγλικά, γιατί είστε αγγλομαθής, its the IMF Εukleidis. Βέβαια μας είπατε κ. Τσίπρα ότι δεν θέλετε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να ανακαλέσετε τελικά και να επιβεβαιώσετε αυτό που εσείς έχετε υπογράψει, ότι προφανώς θα συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες πως εκλέγεται από τα Βόρεια προάστια.

Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είναι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε « δίκαιο και σωστό».

Όσον αφορά τις κατηγορίες πως η ΝΔ θα προχωρούσε σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά κείμενο της τρόικα του 2014 όπου γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δηλώνοντας πως δεν υπήρχε πίεση για μείωση των συντάξεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές εκκαθαρίσεις στα νοσοκομεία.

«Εμείς είχαμε δρομολογήσει επιλογή γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς αν διαφωνούσατε είχατε ένα χρόνο να αλλάξετε το νόμο» τόνισε προχωρώντας πάντως και σε αυτοκριτική λέγοντας πως και η ΝΔ είχε προχωρήσει σε κομματικές προσλήψεις.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν παρουσίασε ουσιαστικά στοιχεία.

«Πάλι έγινε μια συζήτηση που από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν τα δίνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Είχατε προεξοφλήσει ότι η ΝΔ δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σταθερή πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να μπορέσετε να μοιράσετε τον πλούτο θα πρέπει να τον δημιουργήσετε. Και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να περιμένω πολύ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για Εξεταστική Επιτροπή για την 6μηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τις ευθύνες Βαρουφάκη.

H πρωτολογία

Με κατά μέτωπο επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρθενική κόντρα των δύο αρχηγών στη Βουλή μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας ότι " έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο".

Στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. "Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Για να υπάρξει λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. "Εγώ έχω αναγνωρίσει σαν νέος αρχηγός τα λάθη του παρελθόντος και έχω δεσμευτεί να μην τα επαναλάβω" είπε και πρόσθεσε προς τον κ. Τσίπρα ότι "εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και μην μας λέτε ότι δεν έχετε καθόλου ευθύνες". Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος. Στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012 αν εφαρμοστούν θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του συστήματος.

Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για μειώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη. Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό είπε ότι «τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη.

«Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας…», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διερωτώμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Μήπως πρέπει να πάτε εσείς κοντά τους, στα τρακτέρ, να συνομιλήσετε μαζί τους, όπως κάνατε και λέγατε αυτά τα οποία λέγατε;». «'Ισως ο χώρος εκείνος να σας είναι πιο οικείος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το σχέδιό σας στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του συστήματος, δεν δίνει κίνητρο για παραμονή στην εργασία. Τα πρόσθετα χρόνια δεν δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη», και πρόσθεσε: «Δυστυχώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Τί θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019; Η προσωπική διαφορά μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο χωρίς καμία οικονομική τεκμηρίωση. Η άρνηση και η αδυναμία να κοστολογήσετε καθυστερεί την διαπραγμάτευση και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία. Ζητάτε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση. Θα μπορούσαμε να σας απαντήσουμε ότι δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα το κάνουμε».

Σε διάλογο για την ακύρωση των κομματικών διορισμών και των αυξήσεων στους μετακλητούς υπαλλήλους και γενικότερα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι θα προκύψουν πόροι για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού: «Υπάρχουν κι άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τον αντέχετε έναν τέτοιο διάλογο ή φοβάστε τις αντιδράσεις από συγγενείς και φίλους; Πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της αριστεράς μπροστά στο κομματικό αλισβερίσι, τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για να κάνουν διορισμούς στο δημόσιο».

Κλείνοντας ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι «αν δεν είχατε εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το 2015 δεν θα υπήρχε η ανάγκη για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ. Δεν θέλετε να μπείτε σε λεπτομερή συζήτηση με αριθμούς γιατί δεν αντέχετε τους αριθμούς. Είστε υπό κατάρρευση και οδηγείτε για δεύτερη φορά την Ελλάδα σε αδιέξοδο». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το σχέδιό του για το ασφαλιστικό και απευθύνθηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες λέγοντας ότι "μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο που απαιτείται μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. Απαιτείται σχέδιο και αλήθεια και όχι ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com