Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Επισπεύδουν την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Νωρίτερα από το 2013 είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός ‘διάσωσης’ οικονομιών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη, εφόσον αυτό είναι εφικτό, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες από την Ουάσινγκτον.
Ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), με κεφάλαιο 500 δισ. ευρώ, προβλεπόταν να εγκαθιδρυθεί το 2013, αντικαθιστώντας το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Για το ελληνικό εξάλλου πρόβλημα, ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ μιας μόνιμης και πειστικής λύσης, με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
Απευθυνόμενος στο τραπεζικό λόμπι IIF, ο Σόιμπλε δήλωσε πως «εάν δεν επιτυγχανόταν μια σημαντική συμμετοχή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η νομιμότητα των δυτικών καπιταλιστικών συστημάτων μας θα δεχόταν πλήγμα και μαζί της και εκείνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Πρόσθεσε δε πως «ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα κατανείμουν το βάρος του χρέους ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους πολίτες θα κρίνει τη σταθερότητα των χρηματαγορών και τη νομιμότητα των δυτικών δημοκρατιών, σε ό,τι αφορά τους πολίτες τους, τα χρόνια που θα έλθουν».
Πάντως, Σόιμπλε και Βάιντμαν (πρόεδρος Μπούντεσμπανκ) παρέμειναν αρνητικοί στην πιθανότητα χρηματοδοτικής ενίσχυσης του ΕΤΧΣ. Ο μεν Σόιμπλε παρέπεμψε σε εναλλακτικές λύσεις, ενώ ο Βάιντμαν υποστήριξε πως η ενδεχόμενη μόχλευση του ΕΤΧΣ θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και ότι οι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ του 2008 είναι χωρίς νόημα γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Τέλος, αναφερόμενος στην ακολουθούμενη στρατηγική στην Ευρώπη δήλωσε: «Δεν αρνούμαι τους πιθανούς κινδύνους της στρατηγικής μας για να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Όμως οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ λιγότεροι σοβαροί από τους εγγενείς κινδύνους οποιουδήποτε εναλλακτικού σεναρίου. Χάρη σε αυτή τη στρατηγική, αποτρέπουμε (το ενδεχόμενο) η κρίση του χρέους σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες να καταστεί μια κρίση που θα απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη, και μαζί της το ευρώ και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως τέτοια», υποστήριξε.