Τέλη Οκτωβρίου θα παρουσιάσει η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (task force) την πρώτη της έκθεση για τη στρατηγική εξόδου από την ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Ράιχενμπαχ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα ''Ανάκαμψη τώρα- ένας Ηράκλειος Άθλος για την Ελλάδα''. Οι πρόεδροι των ιδρυμάτων τόνισαν την ανάγκη κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Ο Ράιχενμπαχ δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας μας, λέγοντας ότι είναι εδώ για "να υλοποιήσει το πλάνο Α" και τόνισε πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης "δεν έχουν αναγνωριστεί όσο πρέπει από την Ευρώπη'".
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των αρμόδιων υπουργών, με τους οποίους είχε χθες τις πρώτες συνομιλίες, και τόνισε πως η ομάδα καλείται να εστιάσει στα προβλήματα που διαπίστωσαν στην απορρόφηση κονδυλίων και την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και να ενισχύσει επιμέρους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός η ενέργεια και η γεωργία.
Στην εκδήλωση ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα επεκταθεί η μέθοδος του Fast Track και για επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί το Π.Δ. για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και πως θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης είπε ότι θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για την κατάργηση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
Έξοδος από την ύφεση με κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων
Την ανάγκη κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για να επιτευχθεί η έξοδος από την ύφεση το ταχύτερο δυνατόν, επισήμαναν οι πρόεδροι του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε εκδήλωση με προσκεκλημένο τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ανάπτυξη Χορστ Ράϊχενμπαχ.
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλης τόνισε ότι σε αυτή την πρωτοφανή δυσάρεστη περίοδο που ζούμε, υπάρχουν και μερικά θετικά γεγονότα και αναφέρθηκε στην ''πρόθεση κι αναπτυσσόμενη δυναμική του γερμανικού υπουργείου Ανάπτυξης στο να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία κυρίως με επενδύσεις και εξεύρεση τρόπου αποκατάστασης ρευστότητας στις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο''.
Ακόμη, χαρακτήρισε ως σημαντικό γεγονός για να κερδηθεί χρόνος, το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέρα από την απελευθέρωση των πόρων από κοινοτικά προγράμματα, προχώρησε στην αποστολή στη χώρα μας της Ομάδας Δράσης για την Ανάπτυξη. Επίσης, στα θετικά στοιχεία του τελευταίου καιρού εντάσσει και την πρόσφατη ψήφιση του νόμου, από κοινού από τα δύο μεγάλα κόμματα, για τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χ. Οικονομόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι ''δεν έχουμε πλέον χρόνο όλοι μαζί με την τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης ''και τους όποιους ικανούς μέσα από την όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική κοινοτική γραφειοκρατία πρέπει να επιταχύνουμε τη λύση στο πρόβλημα πριν πάψει και αυτή η λύση''. Ζήτησε αποτελεσματική διακυβέρνηση με λογοδοσία όλων των πολιτικών προσώπων και μεταρρυθμίσεις που θα αποφασιστούν άμεσα από τη Βουλή και θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα.
Τέλος ο πρόεδρος του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ι. Τσαμίχας, ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η σεναριολογία περί καταστροφής και ελληνικής χρεοκοπίας, ''η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει και να θησαυρίζει τους κερδοσκόπους και να ενεργοποιεί μηχανισμούς στήριξης''.
Η εκτίμησή του είναι ότι πρέπει να περιοριστεί δραστικά το σπάταλο και κομματικοποιημένο Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας , να δημιουργηθεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον και τόνισε ότι ''η συνταγή της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε την ήδη χειμάζουσα ελληνική οικονομία στην καλπάζουσα ύφεση, γεγονός που σημαίνει μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης''.