Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011
Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ...παραδίδει τη σκυτάλη
Με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να συνεχίσει να κυβερνά αλλά για να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλη κυβέρνηση, κοινής αποδοχής. Βέβαια το «κοινής» παραμένει ζητούμενο. Παρασκηνιακές συζητήσεις και τα παζάρια έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο για το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν, ποιος θα είναι ο επικεφαλής και ποιοι θα είναι υπουργοί.
Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την ψήφο όλων των βουλευτών του κόμματός του, αφού προηγουμένως είχε καταστήσει σαφές, κατά την ομιλία του, ότι εντός των επομένων ωρών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να "διαβουλευθεί με όλα τα άλλα κόμματα" για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, χωρίς -απαραιτήτως- να είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Εκτός από τους 152, θετική ψήφο έδωσε και η προσφάτως αποπεμφθείσα Λούκα Κατσέλη, για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αρνητική ψήφο έδωσαν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και 6 από τους 7 διαγραφέντες ή ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Απούσες ήταν η Μιλένα Αποστολάκη και ή Ελσα Παπαδημητρίου.
Οι πρώτες δυσκολίες
Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης της ευρύτερης δυνατής αποδοχής ήδη προσκρούουν σε δυσκολίες που φαντάζουν αξεπέραστες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς έδειξε τις προθέσεις του σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της ψηφοφορίας. "Οι μάσκες έπεσαν, μόνη λύση οι εκλογές", δήλωσε.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα συμφωνούσε στο ενδεχόμενο, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να είναι ο Ε. Βενιζέλος. Το σενάριο για κυβέρνηση Βενιζέλου με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας εφέρετο ως το πιο πιθανό, σύμφωνα με βραδυνό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναπαρήγαγαν και πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος ήταν αυτός που μίλησε τελευταίος, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Η δε ομιλία του περιείχε σημεία που ερμηνεύθηκαν ως μίνι προγραμματικές δηλώσεις.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται κανένα θέμα παρουσίας τους σε τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα, αφού τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικοί: Μόνη λύση, η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Κατά τα άλλα, το μαγειρείο μόλις άρχισε...
Ετικέτες
Γ. Παπανδρέου,
Δημοκρατική Συμμαχία,
ΛΑΟΣ,
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΠΑΣΟΚ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ