Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ Το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αναγκάστηκε να περικόψει ξανά φέτος κατά 18,5% τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων όχι λόγω λιτότητας, αλλά επειδή δεν διατίθενται σε ιδιώτες, όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.
Ετσι, εν μέσω πρωτόγνωρης ύφεσης θα δοθούν το 2012 συνολικά 6,89 δισ. ευρώ έναντι 10,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στην αρχή του 2010.
Ολα αυτά εν μέσω ύφεσης 5,5% φέτος και 2,8% του χρόνου και ανεργίας 18,4% τον Αύγουστο του 2011. Το πρόβλημα είναι ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν απορροφώνται. Είναι διαθέσιμα περίπου 10 δισ. ευρώ που μένουν στα κρατικά ταμεία. Οσο για τη δομή διαχείρισης των επενδυτικών κονδυλίων ήταν δαιδαλώδης και το... μπλέξιμο αυξάνεται. Η εποπτεία για βασικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων κατανέμεται μεταξύ 5 υπουργείων. Το 2009 η διαχείριση των επενδύσεων «πέρασε» από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον δημοσιονομικό έλεγχο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), τη διανομή πιστώσεων και ένα μέρος των εγγυοδοτικών εργαλείων.
Ενα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων, αυτό σε νέες τεχνολογίες και πληροφοριακά συστήματα, «μετακόμισε» από το παλαιό υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την αρμόδια ειδική Γραμματεία Κοινωνίας της Πληροφορίας. Μία άλλη πολύ σημαντική γραμματεία, η Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πήγε στο υπουργείο Παιδείας. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιδόσεις σε όρους απορρόφησης δεν είναι οι αναμενόμενες...
Και νέα γραμματεία
Οσο για το υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει τον κεντρικό συντονισμό, υπάρχει η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων που «παραδοσιακά» επέβλεπε τις επενδύσεις, τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του επενδυτικού νόμου. Προ μηνών δημιουργήθηκε όμως νέα ειδική γραμματεία ΕΣΠΑ, στην οποία μεταφέρθηκαν οι ομώνυμες αρμοδιότητες. Ενα μέρος του επενδυτικού νόμου (μεγάλες ή ξένες επενδύσεις) εγκρίνονται μέσα από τον αρμόδιο οργανισμό του υπουργείου, το Invest in Greece.
Υπάρχει και η ειδική γραμματεία συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), η οποία έχει έργα 5,5 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να... αναθεωρηθούν. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, οι μεγάλοι οδικοί άξονες που μόνο από το ΕΣΠΑ έχουν δεσμεύσει 1,4 δισ. ευρώ οι οποίοι ελέγχονται από το υπουργείο υποδομών.
Σε όλα αυτά πλέον προτίθενται οι τεχνοκράτες της Ομάδας Δράσης (Task Force) που φιλοξενούνται προς το παρόν στο κτήριο της ΜΟΔ Α.Ε., της ομάδας διαχείρισης του ΕΣΠΑ, η οποία παρά... τρίχα γλίτωσε από την ένταξή της στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ (έχει περίπου 1.2000 τεχνοκράτες που παρέχουν στήριξη στους φορείς υλοποίησης των έργων). Η ομάδα δράσης θα στηρίζει με τη σειρά της τα πεδία του ΕΣΠΑ όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, με έμφαση τα μεγάλα έργα αλλά και τους άξονες ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, που τελούν υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.