Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Νέο «κούρεμα» την άνοιξη του 2012;
Στην πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα μπει σε έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της, πιθανότατα την ερχόμενη Άνοιξη και πάντως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2012 προχωρά η JPMorgan.
Ο διεθνής οίκος, σε σημείωμα που απέστειλε τους πελάτες του, σημειώνει ότι «οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης είναι χαμηλές, ωστόσο την ερχόμενη άνοιξη ενδεχομένως να αναζωπυρωθούν τέτοια σενάρια λόγω του δεύτερου haircut που αναμένεται για τα ελληνικά ομόλογα».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan οι πιθανότητες να φύγουν μία ή περισσότερες χώρες από το ευρώ είναι στο 10% έως 20%, με την πιθανότητα μίας γενικευμένης διάλυσης της ευρωζώνης να διαμορφώνεται κάτω του 5%.
Ωστόσο τα σενάρια διάλυσης της ευρωζώνης θα αυξηθούν σημαντικά φέτος την άνοιξη, αφού η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβληθεί σε έναν νέο δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους της. Και σημειώνουν οι ειδικοί της JPMorgan: «Σε περίπτωση που η Ελλάδα μονομερώς αθετήσει τις οφειλές προς τους επίσημους πιστωτές της, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει την αλληλεγγύη που οφείλει να υπάρχει στην Ένωση, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αν και δεν είναι σαφές εάν οι αρχές αυτές της αλληλεγγύης θα αρκούσαν νομικά για να βγει μια χώρα από το ευρώ, η πολιτική πίεση για την έξοδό της θα ήταν τεράστια».
Την ίδια ώρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης δηλώνει ευθέως πως εάν εγκαταλειφθεί η – εξαρχής λανθασμένη κατά τον ίδιο – επιλογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τότε αυτό θα είναι το αποφασιστικό βήμα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο κύριος Ορφανίδης, μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Νewswires, δηλώνει ότι οι δράσεις που αναλήφθηκαν στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι φορείς χάραξης πολιτικής βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια σκληρή πρόκληση να την επαναφέρουν.
Και για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πρέπει να πάψουν άμεσα τις συνομιλίες με τους ιδιώτες επενδύτες για το κούρεμα ή απομείωση των ελληνικών ομολόγων.
«Δυστυχώς αυτό το μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης το περασμένο ενάμιση έτος έχει δώσει την εντύπωση στον υπόλοιπο κόσμο ότι εάν ένας επενδυτής αγοράσει χρέος μιας χώρας της ευρωζώνης, πιθανότατα θα εξαναγκαστεί σε ένα κούρεμα ακόμη και εάν δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας», καταλήγει ο Κύπριος τραπεζίτης.