Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Από τα εορτοδάνεια στα... φοροδάνεια
Πολλοί φορολογούμενοι έχουν φτάσει ήδη στην 4η δόση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μερικές χιλιάδες θα δώσουν τώρα την πρώτη δόση. Οσοι δεν πληρώσουν η προσαύξηση είναι 1% το μήνα.
Είχαμε συνηθίσει τέτοιες γιορτινές ημέρες να συζητάμε για τα περίφημα εορτοδάνεια. Τα καταναλωτικά δάνεια στα οποία κατέφευγαν όσοι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα προκειμένου να περάσουν τις γιορτές. Φέτος δεν υπάρχει ούτε αυτή η πανάκριβη (δεδομένου ότι τα καταναλωτικά τοκίζονταν και τοκίζονται με επιτόκια της τάξεως του 11-15%) διέξοδος. Τα μόνο δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες -και αυτά με το σταγονόμετρο- είναι τα περίφημα «φοροδάνεια». Φτάσαμε στο σημείο, ημέρες γιορτινές, να αγωνιούμε όχι για το πώς θα χρηματοδοτήσουμε τα απαραίτητητα για το εορταστικό τραπέζι, αλλά για το πώς θα ανταποκριθούμε στα αλλεπάλληλα ειδοποιητήρια της εφορίας.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποτυπώνουν την κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά. Τα χρήματα που επιστρέφουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες μέσα από τη διαδικασία καταβολής των δόσεων είναι περισσότερα από τις χορηγήσεις νέων δανείων, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος στα καταναλωτικά δάνεια να μειώνεται. Συνολικά, τα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στα 33,35 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 36,3 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από δύο χρόνια. Ουσιαστικά μηδενίζοντας τις νέες χορηγήσεις, οι τράπεζες προσπαθούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, καθώς δεν «ανακυκλώνουν» τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία τους από την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων.
Την εξυπηρέτηση δανείων η οποία κάθε άλλο παρά ομαλή είναι. Από τα 33,35 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η συνολική οφειλή στα καταναλωτικά, δάνεια συνολικού ύψους άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας. Δεκάδες χιλιάδες -εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50.000 Ελληνες- έχουν ήδη καταφύγει στις καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας να υπαχθούν στον νόμο περί προσωπικής χρεοκοπίας. Εντός του 2012, αναμένεται να εκδικαστούν περισσότερες από 3.000 προσφυγές στα δικαστήρια με αίτημα τη διαγραφή χρεών.
Τη φετινή μόδα των «φοροδανείων» δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Οι τράπεζες απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη καθώς περνούν από «κόσκινο» τα οικονομικά δεδομένα των πολιτών. Αιτήσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί γενναίες περικοπές αποδοχών ή έχουν χάσει τη δουλειά τους κρίνονται επισφαλείς και απορρίπτονται. Ετσι, αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από πίστωση για να καλύψουν τέλη και χαράτσια, μπορούν να καταφύγουν μόνο στη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας. Υπό την προϋπόθεση ότι την έχουν ήδη εκδώσει καθώς και οι αιτήσεις για χορηγήσεις νέων πιστωτικών καρτών που ενσωματώσουν και διευκολύνσεις πληρωμής φόρων (άτοκες δόσεις κ.λπ.) συνήθως απορρίπτονται.