Σχεδόν τα μισά από όσα είχε προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, κατ' επιταγήν της τρόικας, και ελάχιστα από τα πραγματικά είναι τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών ύψους 56,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέρευσαν έως τα τέλη του 2012 στα ταμεία του Δημοσίου.
Πρωταθλήτρια στη συλλογή των εσόδων αναδεικνύεται μεταξύ των μεγάλων Εφοριών η ΦΑΕ
Πειραιά, με ποσοστό 64%, ενώ αντίθετα υπολείπονται κατά πολύ από τους στόχους τα έσοδα για τη ΦΑΕ Αθηνών.
Τα ληξιπρόθεσμα (παλιά λεγόμενα) χρέη μέχρι τα τέλη του 2011 έφταναν τα 43,4 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε οι Εφορίες εντός του 2012 να συγκεντρώσουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά.
Αντίθετα στα ταμεία μπήκαν μόλις 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Στη λεγόμενη πρώτη ομάδα Εφοριών για τις εισπράξεις των παλαιών χρεών περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγαλύτερες σε δυναμικότητα Εφορίες της χώρας, ενώ στη δεύτερη ομάδα ακολουθούν άλλες 28 Εφορίες που έπονται σε μέγεθος.
Οι 32 μεγαλύτερες
Συνολικά οι 32 αυτές Εφορίες καλούνται να εισπράξουν πανελλαδικά το 75% των ληξιπρόθεσμων χρεών ως οι μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας.
Στην πρώτη ομάδα των τεσσάρων μεγαλύτερων Εφοριών την πρώτη θέση από πλευράς είσπραξης φόρων καταλαμβάνει η ΦΑΕ Πειραιά (ανάλογα με τους στόχους που καθορίστηκαν) έχοντας βάλει στα ταμεία της 34,2 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τον επιδιωκόμενο στόχο σε ικανοποιητικό ποσοστό κατά 64%.
Ακολουθεί η ΦΑΕ
Θεσσαλονίκης με εισπράξεις 18,3 εκατομμυρίων ευρώ και κάλυψη στόχου σε ποσοστό 59,5%, ενώ έπεται η «Μεγάλων Επιχειρήσεων» με 76,9 εκατομμύρια ευρώ και 57,5% ποσοστό, ενώ ουραγός μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων Εφοριών αποδεικνύεται η ΦΑΕ Αθηνών με 85,6 εκατομμύρια ευρώ και κάλυψη του προϋπολογισθέντος στόχου της μόνο κατά 39,1%.
Αυτά όσον αφορά τα παλαιά ληξιοπρόθεσμα χρέη, δηλαδή όσα έληξαν ώς τα τέλη του 2011. Ανάλογη είναι η κατάταξη των μεγάλων Εφοριών και για τα καινούργια χρέη (13,1 δισ. ευρώ) που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από 1/1/2012 έως 31/12/12. Σύμφωνα με τους στόχους που όρισε το υπουργείο Οικονομικών, θα έπρεπε να εισπραχθεί από τις Εφορίες τουλάχιστον το 20% από αυτά, δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας όμως τελικά να εισρεύσουν στα ταμεία μόλις 1,37 δισ. ευρώ.
Και στην κατηγορία αυτή προπορεύεται και πάλι μεταξύ των 4 μεγαλύτερων Εφοριών η ΦΑΕ Πειραιά με ποσοστό 16% (34,4 εκατομμύρια ευρώ) και έπονται η «Μεγάλων Επιχειρήσεων» με 15,9% (225,3 εκατομμύρια ευρώ), η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 14,5% (18,9 εκατομμύρια ευρώ), ενώ απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα για τη ΦΑΕ Αθηνών, καθώς η κάλυψη του στόχου (20% στα καινούργια ληξιπρόθεσμα χρέη) δεν ξεπέρασε το 2,6% (150,9 εκατομμύρια ευρώ).
Ουραγός η ΦΑΕ Αθηνών
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για τη συγκεκριμένη φορολογία ανωνύμων εταιρειών Αθηνών είναι ιδιαίτερα μεγάλα, καθώς της αναλογούν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν στις υπόλοιπες 3 μεγαλύτερες Εφορίες τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1,75 δισεκατομμύριο ευρώ. Τη συγκεκριμένη παρτίδα είσπραξης εσόδων φαίνεται πως σώζουν οι υπόλοιπες 28 σε μέγεθος Εφορίες ανά τη χώρα, καταφέρνοντας να συμπληρώσουν με τις εισπράξεις τους τις απώλειες της ΦΑΕ
Αθηνών έτσι ώστε να εμφανίζεται η κάλυψη κατά το ήμισυ, τουλάχιστον, του στόχου.
Ειδικότερα στη λεγόμενη Β' ομάδα Εφοριών με τις 28 μεγαλύτερες σε μέγεθος Εφορίες, τους στόχους φαίνεται να καλύπτουν κατά το ήμισυ ή λίγο παραπάνω οι ΔΟΥ στην Αγ. Παρασκευή, το Παλαιό Φάληρο, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, η Δ' Αθηνών, η Α' Πειραιά, στο Μενίδι, την Ελευσίνα, τη Χαλκίδα, η Α' Πατρών, στην Κόρινθο, η Β' Λάρισα, στον Βόλο, η Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά κ.ά.
Αντίθετα, κάτω από το 50% των προϋπολογισθέντων στόχων τους βρέθηκαν η Α' Αθηνών, η Παλαιού Ψυχικού, η Ζ' Θεσσαλονίκης κ.ά.
Από τη μύγα ξίγκι
Ικανοποιητικότερα φαίνεται πως είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των 22 Εφοριών της ομάδας Β' για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (2012), καθώς αρκετές υπερκαλύπτουν το στόχο του 20% και μόνο ελάχιστες, όπως η Α' Πατρών, η Χαλκίδας, η Ελευσίνας, η Α' Αθηνών, η Δ' Αθηνών, η Κηφισιάς και η Α' Πειραιά βρίσκονται κάτω από το στόχο.
Από τη μύγα ξίγκι προσπαθεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζοντας για φέτος το στόχο είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 4 δισ. ευρώ, όταν αυτά έχουν πλέον εκτιναχθεί στα 56,7 δισ. λόγω της αδυναμίας πολλών φορολογουμένων να καταβάλουν από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρο ακινήτων, μέχρι τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.
Χέρι στις καταθέσεις
Οι προειδοποιήσεις προς τους φορολογουμένους αλλά και οι εγκύκλιοι προς τις Εφορίες είναι σαφείς, βάζοντας σε λειτουργία αναγκαστικές εισπράξεις εσόδων μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.
Εφοριακοί μας έλεγαν ότι ο στόχος είναι δυσθεώρητος, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα πάρα πολλών πλέον φορολογουμένων αλλά και την ύφεση των τελευταίων χρόνων και ζήτημα είναι όπως υποστηρίζουν αν μπορεί να εισπραχθεί το 10% έως 20% από τα συνολικά 56,7 δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιών και νέων.
Και αυτό όταν μόνο για το 2012 δεν υπέβαλαν 1 στους 5 υπόχρεους (ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις) δήλωση ΦΠΑ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από 5.319.711 υπόχρεους προσήλθαν στις Εφορίες 4.140.911.
Η τρόικα σε έκθεσή της εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή και απαιτητική ζητώντας να εφαρμοστούν για την είσπραξη των ληθιπρόθεσων χρεών ακόμη και μέτρα ιδιώνυμου χαρακτήρα, όπως είσπραξη ποσών από τραπεζικές καταθέσεις αλλά και διαγραφή ως ανείσπρακτων ορισμένων δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ανεξόφλητα.