Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90 μουσική άκουγες είτε από κασέτα είτε από βινύλιο, με τα CD να έχουν μόλις κάνει την εμφάνισή τους.
Η εγγραφή των τηλεοπτικών εκπομπών γινόταν σε βιντεοκασέτες, οι φωτογραφικές μηχανές είχαν φιλμ και υποχρεωτικά έπρεπε να τυπώνεις όλες τις φωτογραφίες. Το 2013 μουσική ακούμε σε smartphones και φορητές συσκευές χωρίς κινητά μέσα, δεν τυπώνουμε φωτογραφίες αλλά τις έχουμε στους υπολογιστές μας, ενώ οι αγαπημένες μας τηλεοπτικές εκπομπές αποθηκεύονται απευθείας σε σκληρούς δίσκους συνδεδεμένους με την τηλεόραση! Η ψηφιακή τεχνολογία έχει αλλάξει δεκάδες από τις καθημερινές μας συνήθειες και η αμερικανική εταιρεία ερευνών One Poll συγκέντρωσε, για λογαριασμό της εταιρείας online υπηρεσιών Mozy, μία λίστα από 50 πράγματα που δεν κάνουμε πλέον λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Πολλές από τις επιλογές της λίστας είναι πράγματα που δεν τα είδαμε στην Ελλάδα, όπως οι τηλε-ειδοποιητές (pagers), αλλά οι περισσσότερες αποτελούν συνήθειες που σταδιακά αρχίζουν να εγκαταλείπουμε και στην Ελλάδα. Στις επιλογές περιλαμβάνονται τόσο συνήθειες που έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και την ενημέρωση όσο και καθημερινά πράγματα. Ας δούμε ορισμένες από τις επιλογές:
Εγγραφή τηλεοπτικών εκπομπών σε κασέτες VHS. Πλέον, η εγγραφή γίνεται σε φορητά ψηφιακά μέσα.
Χρήση καρτοτηλεφώνων. Ακόμη και στην Ελλάδα, η χρήση είναι πλέον πολύ περιορισμένη.
Επίσκεψη σε ταξιδιωτικό γραφείο για αεροπορικά εισιτήρια και κράτηση σε ξενοδοχείο. Πλέον, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο.
Κράτηση θέσεων σε παραστάσεις και εκδηλώσεις μέσω τηλεφώνου. Το Internet είναι το κύριο μέσο.
Εκτύπωση φωτογραφιών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που τυπώνουν.
Αγορά φωτογραφικών μηχανών μίας χρήσης με φιλμ. Πλέον, δεν υπάρχουν φιλμ.
Χρήση walkman με κασέτα ή φορητού CD player. Οι συσκευές MP3 και το iPod αλλά και τα κινητά είναι το κύριο μέσο για να ακούς μουσική.
Να μιξάρεις τραγούδια σε κασέτα.
Χρήση τηλεφωνικής ατζέντας και ημερολογίου. Το κινητό τα έχει αντικαταστήσει.
Χρήση έντυπου χάρτη για να δεις πού βρίσκεσαι. Και εδώ το κινητό και οι συσκευές GPS το έχουν υποκαταστήσει.
Να έχεις έντυπη εγκυκλοπαίδεια στη βιβλιοθήκη σου.
Χρήση έντυπου τηλεφωνικού καταλόγου.
Χρήση λεξικών.
Να θυμάσαι τηλεφωνικούς αριθμούς.
Αγορά CDs.
Να φτιάχνεις φωτογραφικά άλμπουμ.
Πλύσιμο ρούχων στο χέρι.
Αποστολή φαξ.
Να στέλνεις ερωτικές επιστολές.
Να στέλνεις γράμματα με το ταχυδρομείο.
Να κρατάς έντυπους λογαριασμούς και να τους πληρώνεις στο ταχυδρομείο.
Να στέλνεις καρτ ποστάλ.
Να κρατάς προσωπικό ημερολόγιο.
Να έχεις φίλους δι' αλληλογραφίας.
Να βλέπεις τηλεοπτικές εκπομπές. την ώρα που προβάλλονται και μόνο τότε.
Η λίστα της One Poll και του Mozy είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει και συνήθειες που ήταν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η επιλογή «*69» στο σταθερό τηλέφωνο σου για να ακούσεις τα μηνύματα του τηλεφωνητή.
Τι αντικατέστησε η σύγχρονη τεχνολογία
Επίσης, οι Αμερικανοί καταναλωτές κάνουν πολύ μεγαλύτερη χρήση των ψηφιακών ευκολιών που υπάρχουν σε σχέση με τους Έλληνες, οι οποίοι δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο.
Σταδιακά, όμως, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στη χώρα μας εξοικειώνονται με το Internet και τις ψηφιακές συσκευές και αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν ακόμη και για πληρωμές υπηρεσιών και αγορές προϊόντων, κάτι που μέχρι μερικά χρόνια ήταν μάλλον αδιανόητο.