Ελάφρυνση του κόστους μισθοδοσίας κατά 805 εκατ. θα φέρει στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η επικείμενη εφάπαξ μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
Την εκτίμηση αυτή κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκτιμώντας ότι το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας θα μειωθεί από τα 33,09 δισ. στα 32,26 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές από τα 7,13 δισ. στα 6,3 δισ., χωρίς, όμως, οι αντίστοιχες απώλειες για τα έσοδα των Ταμείων να φτάσουν σε αυτό το ύψος αφού «το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους θα επιστραφεί στα δημόσια ταμεία (για εκκρεμότητες, φορολογικές ή ασφαλιστικές) και στους εργαζόμενους (ως αύξηση στους καθαρούς μισθούς ή ως νέες προσλήψεις)».
ΓΣΕΕ
Αντίθετες προβλέψεις κάνει, από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, θεωρώντας ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διευρύνει τη «μαύρη τρύπα» των Ταμείων, δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στους μισθούς, ενώ θα οδηγήσει στην κατάργηση του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος που χορηγούσε σε 330.000 ασφαλισμένους ο ΟΑΕΔ, αντί του εργοδότη, έναντι των παρακρατούμενων εισφορών (1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου) υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ).
«Μετά την καθιέρωση του γενικού οικογενειακού επιδόματος, δεν νοείται η καταβολή δεύτερου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ», απαντούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι με την κατάργηση των εισφορών υπέρ του ΔΛΟΕΜ θα μπει τέλος στην πρακτική της μετακύλισης από πολλές επιχειρήσεις στον... ΟΑΕΔ του κόστους για την καταβολή του επιδόματος τέκνου.
Ενδεικτική είναι πρόσφατη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας εταιρείας security που κατατέθηκε στο υπουργείο προβλέποντας ότι «το επίδομα τέκνου θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ και η εταιρεία υποχρεούται να εγχειρίσει στον εργαζόμενο κατόπιν αιτήματός του βεβαίωση ότι δεν του καταβάλλει αυτό το επίδομα».