Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Dromeus Capital: Το ελληνικό χρέος κινδυνεύει να εκτροχιαστεί

Για κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λόγω αποπληθωρισμού, κάνει λόγο σε έκθεσή της η Dromeus Capital Group όπου αναλύει τις επιπτώσεις από την εμφάνιση του αποπληθωρισμού στην Ελληνική οικονομία.




Όπως εξηγεί, ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει όλους τους στόχους του μνημονίου υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού καθιστώντας αδύνατη τη βιωσιμότητα του χρέους αν ο δείκτης τιμών συνεχίσει να υποχωρεί μεσορπόθεσμα.

Το μήνυμα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ξεκάθαρο, σημειώνει στην ανάλυσή του το Hedge fund, για να διευκρινίσει αμέσως μετά πως από το Μάρτιο του 2013 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αποπληθωριστική τροχιά. «Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο προέβλεπαν ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη του αποπληθωρισμού», σημειώνει η Dromeus.

«Δεδομένου του ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλοι έμμεσοι φόροι τούδε κι εφεξής, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν μπορεί παρά να κινηθεί προς μια μόνο κατεύθυνση: ακόμη πιο βαθιά στη ζώνη του αποπληθωρισμού», εκτιμά η Dromeus.

Πέραν της Ελλάδας, επισημαίνει η ίδια έκθεση, και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που οφείλεται τόσο στην μείωση της εγχώριας ζήτησης όσο και στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

«Παρότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στα επίπεδα του 2%, η ευρωζώνη απέχει πολύ αυτού του στόχου με τις εκτιμήσεις του 2014 να κάνουν λόγο για πληθωρισμό κοντά στο 0,8%», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις χώρες με πιο εμφανή τα σημάδια αποπληθωριστικών πιέσεων: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, με τις δύο πρώτες να εμφανίζουν αποπληθωρισμό και τις υπόλοιπες τρεις έντονη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Πως θα επηρεάσει την Ελλάδα ο αποπληθωρισμός

Μια μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα θα είχε αρνητική επίπτωση στη δυναμική του εξωτερικού χρέους λόγω της μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές (με την υπόθεση ότι ο όγκος εξαγωγών παραμένει αμετάβλητος) και τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ.

Για παράδειγμα, περαιτέρω αποπληθωρισμός κατά 1% μεσοπρόθεσμα θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του εξωτερικού χρέους κατά 15% το 2021. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει όλους τους υπόλοιπους στόχους του μνημονίου, μια περαιτέρω πτώση 1% του δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητα του χρέους. Τα πράγματα θα είναι σαφώς πολύ χειρότερα αν υπάρξει συνδυασμός παραγόντων, όπως καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, αδύναμη ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερος αποπληθωρισμός.

Προτάσεις για να αποφευχθεί το επερχόμενο αποπληθωριστικό σπιράλ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ευρωζώνης βρίσκονται σε ένα στάδιο άρνησης όσον αφορά τον αποπληθωρισμό και τους κινδύνους που ενέχει για την περιοχή με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει σημαντική δράση προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει η Dromeus Capital.

Παράλληλα, παραθέτει μια σειρά κινήσεων στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα για να αμβλύνει τους κινδύνους του αποπληθωρισμού.

Ειδικότερα όπως επισημαίνει το hedge fund, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω, ήτοι σε αρνητικά επίπεδα, το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας που είναι ήδη μηδενικό, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε κίνητρα στις τράπεζες αν αυξήσουν τον δανεισμό αντί να «παρκάρουν» να χρήματά τους στην ΕΚΤ.

Επιπλέον, η Dromeus προτείνει την διενέργεια περισσότερων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΛΤ (LTROs), καθώς τοιουτοτρόπως διοχετεύει φθηνό χρήμα στην αγορά.

Ενθαρρύνει επίσης τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά τονίζει πως αν και η αύξηση αυτού του προγράμματος θα απέτρεπε τον αποπληθωρισμό ωστόσο εγείρει ερωτήματα γύρω από το ποια ομόλογα θα πρέπει να αγοραστούν.

Μια άλλη εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε, σύμφωνα πάντα με την Dromeus, να είναι η αγορά χαρτοφυλακίων εξασφαλισμένων δανείων τραπεζών από την ΕΚΤ αντί του προγράμματος αγοράς ομολόγων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com