Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΠΙΘΑΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Tακτική «χαµηλής έντασης» επιλέγει η κυβέρνηση εν όψει της ευρωκάλπης, υπολογίζοντας ότι ακόµη και αν η NΔ είναι δεύτερο κόµµα και το ΠAΣOK συρρικνωµένο, ο πολυκερµατισµός της ψήφου θα στερήσει από τον ΣYPIZA τη δυνατότητα να δηµιουργήσει πολιτικό τετελεσµένο.





Eίναι ενδεικτικό ότι κυβερνητική πηγή έλεγε στους δηµοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη ότι «το αποτέλεσµα θα το εκλάβουµε ως αποτέλεσµα ευρωεκλογών. Oύτε κάτι περισσότερο, ούτε κάτι λιγότερο... Θα εκπλαγείτε από αυτό...». Πέρα από την αισιοδοξία που οφείλουν να καλλιεργούν στο Mαξίµου, ετοιµάζονται για τη διαχείριση της κατάστασης την επόµενη µέρα, ακόµη και αν οι απώλειες δεν οδηγούν υποχρεωτικά σε εθνικές κάλπες.

Μετακίνηση
Φυγή προς τα εμπρός με σαρωτικό ανασχηματισμό
H βασική κίνηση που σχεδιάζει ο Aντώνης Σαµαράς αµέσως µετά την ευρωκάλπη είναι ο ανασχηµατισµός. Στους σχεδιασµούς του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται κι αυτή ακόµη η αλλαγή στην κορυφή του οικονοµικού επιτελείου µε τη µετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα είτε στην Tράπεζα της Eλλάδος, είτε στο πηδάλιο της Eθνικής. Ήδη η διαπραγµάτευση µε την τρόικα γίνεται πλέον µε µια αφανή τριάδα, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας είναι µεν ο πρωταγωνιστής υποστηρίζεται όµως στις συναντήσεις από τον σύµβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή και µε τον στενό συνεργάτη του Aντώνη Σαµαρά, Xρύσανθο Λαζαρίδη, που µένει συνήθως στα µετόπισθεν του Mαξίµου για να ασκεί τον συντονισµό των υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση, παρά την αρχική δυσπιστία η τριάδα Στουρνάρα, Παπαπασταύρου, Λαζαρίδη, δείχνει να έχει βρει τον ρυθµό της. Ωστόσο, η αλλαγή φρουράς στην πλατεία Συντάγµατος έχει µάλλον προεξοφληθεί ως µια πράξη ισχυρού πολιτικού συµβολισµού που θα σηµάνει και το τέλος της εποχής της µείωσης των εισοδηµάτων.

O αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα ενδέχεται να είναι ακόµη και ο ίδιος ο Aντώνης Σαµαράς καθώς η διαπραγµάτευση για τη διευθέτηση του χρέους θα αρχίσει εκ των πραγµάτων µετά τις ευρωεκλογές και ο υπουργός Oικονοµικών θα είναι ο πρωταγωνιστής. Eπίσης, τα άλλα δύο µέλη της τριάδας, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Xρύσανθος Λαζαρίδης, είναι φανερό ότι θα συνεχίσουν να διαδραµατίζουν βαρύνοντα ρόλο στη χάραξη της οικονοµικής πολιτικής αλλά και στις σχέσεις µε την τρόικα, χωρίς ακόµη να έχει προεξοφληθεί εάν ο πρώτος θα αναλάβει ή όχι θέση αναπληρωτή υπουργού.

Διεύρυνση
O ανασχηµατισµός δεν µπορεί εκ των πραγµάτων να περιορισθεί στο οικονοµικό επιτελείο και γιατί από το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών είναι πολύ πιθανό να προκύψει η ανάγκη της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. H ένταξη σε αυτή του Aνδρέα Λοβέρδου και του Xρήστου Aηδόνη µπορεί να σηµάνει µετά τις εκλογές και τη συµµετοχή του πρώτου στο κυβερνητικό σχήµα.

Tα περίφηµα «µαξιλάρια» της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναµένεται να ενεργοποιηθούν ενόψει του φθινοπώρου και ενώ θα πλησιάζει η προεδρική εκλογή, µε το Mαξίµου να έχει ανοίξει διαύλους µε βουλευτές των ANEΛ που αποστασιοποιούνται σταδιακά από τον Πάνο Kαµµένο αλλά και µε ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν πολιτική προέλευση από τον χώρο της NΔ.

Στα σενάρια του ανασχηµατισµού κερδίζουν έδαφος εκείνα που εµφανίζουν τον πρωθυπουργό αποφασισµένο να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο σχήµα, µετακινώντας ακόµη και υπουργούς που έχουν κατά τεκµήριο κάνει καλή δουλειά. Mια τέτοιας κλίµακας ανακατάταξη ενδέχεται να προκαλέσει, ωστόσο, ποικίλες εσωκοµµατικές τριβές όχι µόνο στη NΔ αλλά και στο ΠAΣOK, όπου η αµφισβήτηση του Eυάγγελου Bενιζέλου θεωρείται πλέον πιθανή µετά την ευρωκάλπη.

Πλειοψηφία
Το μεγάλο στοίχημα

H σταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι για τον Aντώνη Σαμαρά το μεγάλο στοίχημα, προϋπόθεση για να το πετύχει είναι η διατήρηση της επιρροής της NΔ και η επιβίωση του ΠAΣOK διά της «Eλιάς». H διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πρώτη φάση πριν από τις ευρωεκλογές και η ενδεικτική έξοδος της χώρας στις αγορές, η πρώτη μετά τον Iανουάριο του 2010, πριν από τις κάλπες θα ενδυναμώσουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία που πλέον θα καταλήγει στην έξοδο της Eλλάδος από το Mνημόνιο.

Στο Mαξίμου αισιοδοξούν ότι ο αέρας του ΣYPIZA θα περιορισθεί δραστικά το βράδυ της 18ης Mαΐου, όταν στις περισσότερες περιφέρειες οι υποψήφιοι της NΔ και της «Eλιάς» θα έχουν το προβάδισμα, ενώ και στους μεγάλους δήμους η εικόνα δεν θα δείχνει σημάδια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Παράλληλα, θεωρούν ότι η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣYPIZA θα λειτουργεί πλέον στην προηγούμενη φάση, καθώς το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο θα έχει περάσει στο παρελθόν και το πρακτικό ερώτημα θα είναι «ποιον εμπιστεύεστε για να κάνει την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος». Eπ΄ αυτού από το Mαξίμου επιμένουν ότι ο Aντώνης Σαμαράς μπορεί να κερδίσει στο τέλος του δρόμου τον Aλέξη Tσίπρα μόνο και μόνο γιατί θα έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και την έξοδο της Eλλάδος στις αγορές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com