Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ανοίγουν ξανά το μέτωπο με φόρο ακινήτων-πρόστιμα

Τη μείωση των φορο-προστίμων και τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ακινήτων, χωρίς να λάβει την έγκριση από την τρόικα είναι αποφασισμένο να νομοθετήσει μονομερώς το υπουργείο Οικονομικών.




Τι τελευταίες ημέρες η τρόικα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρόστιμα και τον φόρο υπεραξίας, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση.

Οι διορθώσεις σε φορολογικές διατάξεις που έχουν προκαλέσει αλαλούμ στην αγορά θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή έχει καθυστερήσει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου η τρόικα καθυστερεί τις συζητήσεις κάτι που το συνηθίζει ασκώντας πίεση προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να «κερδίσει» σε κάποιο άλλο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η πρόταση που έχει παρουσιάσει στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο για τα πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπει:

? Μείωση στα 250 από 1.000 ευρώ για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

? Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Η τρόικα θεωρεί ότι τα νέα προτεινόμενα πρόστιμα είναι πολύ χαμηλά και αντιδρά. Ετσι τώρα εξετάζεται το σενάριο για μείωση στα 400 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιδρούν και με τις αλλαγές που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην εξαίρεση από τον φόρο για τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών και στον υπολογισμό της τιμής κτήσης για τα παλαιά ακίνητα με την εφαρμογή ενός συστήματος που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά με το σύστημα που προτείνει το υπουργείο θα τιμαριθμοποιείται το κόστος αγοράς, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com