Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Θα «βουλιάξουν» τα Πανεπιστήμια - Ζητούν μετεγγραφή ζητούν 40.000 φοιτητές

Οξύτατο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στα κεντρικά πανεπιστήμια κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω της επαναφοράς, φέτος, των μετεγγραφών.





Η διαδικασία των εγγραφών των πρωτοετών βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρυτάνεων, συνολικά περίπου 40.000 φοιτητές ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή πληρούν οικονομικά κριτήρια) αναμένεται να δηλώσουν ότι επιθυμούν να «μεταπηδήσουν» σε αντίστοιχη σχολή κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι μετεγγραφής με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Οι πρυτάνεις των κεντρικών πανεπιστημίων εκτιμούν ότι θα δεχθούν έως και υπερδιπλάσιο αριθμό πρωτοετών από αυτόν που πρότειναν την περασμένη άνοιξη, τονίζοντας ότι οδηγούνται στην «κατάρρευση», ενώ οξύτατες είναι οι αντιδράσεις και από τους πρυτάνεις των περιφερειακών πανεπιστημίων που υποστηρίζουν ότι θα αποψιλωθούν από φοιτητές.

Το θέμα των μετεγγραφών προκαλεί «πονοκέφαλο» στον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος σήμερα θα έχει κρίσιμη συνάντηση με το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αν και έχει παραδεχθεί τα προβλήματα που θα προκύψουν στα ιδρύματα λόγω των μετεγγραφών, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση επίλυσής τους. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, στις 26 Σεπτεμβρίου, και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον τελικό αριθμό των δικαιούχων μετεγγραφής. «Θα κάνουμε μια αβαρία για να βοηθήσουμε, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, τις ελληνικές οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να 'γελοιοποιήσουμε' τις σπουδές μας. Εάν ο αριθμός των δικαιούχων μετεγγραφής στο πανεπιστήμιό μας είναι υπερβολικός, τότε το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις», τονίζει στην «Η» ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Συνάντηση
Χθες, εξάλλου, οι νέες πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο έθεσαν τα επείγοντα προβλήματα του ιδρύματος και ειδικότερα τα ζητήματα διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού, της οικονομικής ενίσχυσης του προϋπολογισμού του και της οικονομικής κατάστασης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου. Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, ο πρωθυπουργός επέδειξε κατανόηση και δρομολόγησε, ήδη, τη διευθέτηση ορισμένων από αυτά τα ζητήματα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ, ενώ εμφανίστηκε θετικός σε ό,τι αφορά το αίτημα για επαναπρόσληψη των 275 διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος που παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι λόγω της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων έχει «μπλοκάρει» το σύστημα στις γραμματείες των σχολών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν απομείνει ακόμη και με έναν διοικητικό υπάλληλο.

Μάλιστα, αρκετά ιδρύματα της χώρας (όπως είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αιγαίου) έχουν, πλέον, θεσπίσει την ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας. Παράλληλα, σε άλλα ιδρύματα οι γραμματείες κάνουν? υπερωρίες για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οι γραμματείες θα λειτουργήσουν και το προσεχές Σαββατοκύριακο (21 -22 Σεπτεμβρίου).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com