Μήνυμα στην τρόικα να μην επιμείνει σε νέα λιτότητα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγες ημέρες πριν από τις επαφές με το κλιμάκιο των δανειστών στο Παρίσι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις της και το επόμενο στάδιο θα στερεοποιηθεί, έτσι να ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν θα κάνει όπισθεν. Η τρόικα μπορεί να μείνει στο παρασκήνιο πλέον και να μην κάθεται στο λαιμό μας. Έτσι στο άμεσο μέλλον μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Οπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελη, «η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα από τυχόν νέους, επαχθείς στόχους», ενώ υπενθύμισε την αστοχία των δανειστών στους υπολογισμούς τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε τελικά η Ελλάδα.
«Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφορικά με το χρέος, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», ανέφερε. Αποκάλυψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως η Αθήνα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, για τρίτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια "αποκλεισμού".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα έχει ήδη «υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι οι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές στο μέλλον «επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας, αλλά
Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε τους λάθος υπολογισμούς των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Ελπίζω αυτό να τους δίδαξε ένα μάθημα, και να μην επιμείνουν πολύ στη δημοσιονομική πλευρά» είπε και πρόσθεσε πως ενδεχόμενοι «νέοι, επαχθείς όροι» θα πλήξουν την ανάπτυξη.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ευρωζώνης, τη στασιμότητα σε Ιταλία και Γαλλία, την πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Γερμανία, ο Έλληνας υπουργός εκτιμά ότι χρειάζονται επεκτατική νομισματική πολιτική, η οποία κρατά χαμηλά τα επιτόκια και τα κόστη δανεισμού.
«Οι Έλληνες δεν πιστεύουν πια σε υποσχέσεις. Γνωρίζουν ότι είναι οι ίδιοι που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους» καταλήγει.
Η εφημερίδα αναφέρεται και προσωπικά στην πορεία του κ. Χαρδούβελη μέχρι το υπουργείο Οικονομικών.
Η πρώτη απόπειρα του Γκίκα Χαρδούβελη να αφήσει τη δουλειά του ως οικονομολόγος και να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, ήταν το 2000, την περίοδο που η Ελλάδα ετοιμαζόταν να μπει στην ένωση του ευρώ – μια εποχή ευημερίας και αισιοδοξίας.
Η δεύτερη φορά έγινε στα τέλη του 2001, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και το Grexit ήταν πιο κοντά από ποτέ.
Τώρα είναι η τρίτη του απόπειρα από το πλέον «καυτό» πόστο της ελληνικής πολιτικής σκηνής: αυτό του υπουργού Οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον το δικό τους, αλλά και της Ελλάδας, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στους New York Times.
«Ο πεσιμιστής θα πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλον τον κόσμο. Ο αισιόδοξος από την άλλη θα πει πως από τη στιγμή που έπεσες, μπορείς να ξανασηκωθείς», σημειώνει εν είδει προλόγου.
Οι New York Times επισημαίνουν πως για τον ίδιο είναι μια πρόκληση η θέση που ανέλαβε, καθώς είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί μια σκληρή «γιατρειά» για την ύφεση που μετά από έξι χρόνια, έχει κουράσει τον κόσμο.
Η... θεραπευτική αγωγή θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος, εισάγοντας ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) με το το βάρος να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και παράλληλα να καταστείλει τη φοροδιαφυγή.
Η δεύτερη αναμόρφωση περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2010 και συνεχίζεται. Στο ενδιάμεσο πρέπει να περικοπούν οι θέσεις στο Δημόσιο κατά 6500 και να ιδιωτικοποιηθούν κάποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξη σημαντική πρόοδος. Η, δε, προσέγγιση με την Κίνα αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις σε συγκεκριμένους καίριους τομείς.