Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Χαμόγελα στην αγορά από την κάμψη του ευρώ

«Καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο ευρώ έναντι των ξένων νομισμών, τονίζοντας πως μια παρατεταμένη υποχώρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομισματος θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν έντονα σημάδια κόπωσης.




Την ίδια ώρα, όμως, μπορεί να ωφελήσει και τον τουρισμό, καθώς οι τουρίστες από τρίτες χώρες θα έχουν αυτόματα πολλά περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους για να ξοδεψουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας.

Οι προσδοκίες στην αγορά, πάντως, για μια περαιτέρω καθοδική κίνηση του ευρώ είναι αυξημένες, ιδαίτερα μετά τις προβλέψεις διεθνων οίκων αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ πως θα ήταν πολύ χαρούμενοι να το έβλεπαν να πέφτει κάτω απο το 1,30 σε σχέση με το δολάριο το επόμενο διάστημα.
Χαμόγελα στην αγορά από την κάμψη του ευρώ

Εξαγωγές
Η υποχώρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελής για τις εξαγωγές καθώς θα καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά στις διεθνείς αγορές και άρα πιο ελκυστικά για τους ξένους καταναλωτές.

«Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ τις τελευταίες 10 ημέρες είναι πολύ θετική και μακάρι να συνεχισθεί. Μια παρατεταμένη πτώση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες εκτός Ευρωζώνης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης. Ακόμη και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία σε προϊοντα που δεν περιλαμβάνονται στο εμπάργκο της ρώσικης κυβέρνησης αναμένεται να επωφεληθούν, όπως οι γούνες που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την υποτίμηση στο ρούβλι.

Περισσότερα έσοδα και για τον Τουρισμό
Θετική επίδραση όμως, αναμένεται να έχει και στον τουρισμό που προέρχεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ενα πιο «αδύναμο» ευρώ εκτιμάται πως θα λειτουρήσει ως δέλεαρ για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης καθώς τα τουριστικά πακέτα θα καταστούν πιο ελκυστικά.

Το «σκληρό» ευρώ σύμφωνα με πολλούς είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που παρατηρείται μια ελαφρά κάμψη στις δαπάνες των τουριστών από τρίτες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Ρώσους, οι οποίοι φέτος ξοδεύουν 907 ευρώ το άτομο από 1.056 ευρώ πέρυσι αλλά και τους Αμερικανούς που αν και οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» περιόρισαν και αυτοί με τη σειρά τους τις δαπάνες τους στα 1.131 ευρώ το άτομο από 1.192 ευρώ προηγουμένως.

Αντίθετα, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι Γερμανοί δαπάνησαν περισσότερα (824 ευρώ από 816 ευρώ ένα χρόνο πριν) ενώ το ίδιο έπραξαν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι.

Νωρίς για συμπεράσματα
Άνθρωποι της αγοράς πάντως σπεύδουν να τονίσουν πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν για ενδεχόμενα οφέλη καθώς πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη μεταβολή, η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

Παράλληλα, συστήνουν υπομονή και ψυχραιμία ενώ προσθέτουν πως κάθε πρόβλεψη σχετικά με την πορεία της ισοτιμίας ενός νομίσματος είναι εξαιρετικά αδύνατη καθώς οι νομισματικές ισοτιμίες δεν διαμορφώνονται με διοικητικές πράξεις, αλλά διαμορφώνονται από την αγορά.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητα των εξαγωγέων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στη διευκόλυνση των εξαγωγέων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα ποιοτικότερο τουρισμό, και αυτόν που επιλέγει τον προορισμό του αποκλειστικά με βάση τις τιμές. Στόχος μας, όπως λένε έμπειροι επιχειρηματίες, «πρέπει να είναι να γίνουμε εμείς καλύτεροι και να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε παράγοντες που δεν εξαρτώνται από εμάς και άρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Οφείλουμε να στηρίξουμε το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας πάνω σε στέρεες βάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία δεν θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια με την έλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Ανέφικτος στόχος τα 30 δισ.
Χαμηλώνει ο πήχυς για τις φετινές εξαγωγές

Η κόπωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές εξαγωγές υποχρεώνει σε αναθεώρηση των στόχων που είχαν τεθεί στις αρχές του έτους για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας, όταν δεν υπήρχαν τα προβλήματα με το εμπάργκο της Ρωσίας και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η επιτευξη εξαγωγών ύψους 30 δισ. ευρώ είναι πλέον ανέφτικη και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να κλείσουν μεταξύ 27 και 28 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζουν δε πως δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα κάποιος παράγοντας ικανός να αναστρέψει την πτωτική πορεία που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες -στο α' εξάμηνο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών υποχώρησαν κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Αντίθετα, το μικρό «θαύμα» που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, όπως λένε, κινδυνεύει να φθάσει στο τέλος του και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο: την έλλειψη ρευστότητας που εξακολουθεί να ταναλανίζει την πλειονότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων.

«Είναι ανάγκη να αποκασταθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί», επισημαίνει στην «Η» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης και τονίζει πως η κυβέρνηση χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει τους εξαγωγείς, καταρχάς αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μειώνοντας τους φόρους και υπογράφοντας διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com