Δικαστικό «καμπανάκι» χτυπά για εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών σε μεγάλες πόλεις αλλά και παραθεριστικών κατοικιών σε δημοφιλείς προορισμούς που ενοικιάζουν χωρίς να δηλώνουν τα έσοδα που αποκομίζουν.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες σε ιστοσελίδες για ενοικιάσεις εξοχικών και χιλιάδες πελάτες που δεν αποτυπώνονται σε κανένα επίσημο στοιχείο. Δεν δηλώνονται τα εισοδήματα των ιδιοκτητών, ενώ οι τουρίστες... εμφανίζονται ως συγγενείς ή φίλοι από το εξωτερικό.
Οι «μαύρες» βίλες δεν είναι οι μοναδικές που μπαίνουν στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, καθώς υπό έλεγχο βρίσκονται πλέον και τα διαμερίσματα που προσφέρουν σημαντικά έσοδα στους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι τα μισθώνουν παράνομα μέσω Διαδικτύου.
Ιστοσελίδες που κάνουν θραύση σε όλο τον κόσμο, όπως Airbnb, Tripping, Homeaway, Onefinestay, βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των εισαγγελέων στις ΗΠΑ, οι οποίοι τους ζητούν να καταθέσουν στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα που ενοικιάζουν, αν δηλώνονται τα έσοδα στην Εφορία και αν υπάρχουν οι σχετικές άδειες ως τουριστικά καταλύματα. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση στις ΗΠΑ, και οι επιτήδειοι στην Ελλάδα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει στην Οικονομική Αστυνομία να ελέγχει το διακινούμενο «μαύρο» χρήμα.
1 δισ. ευρώ
Με τον παράνομο τζίρο από τις ενοικιάσεις εξοχικών στην Ελλάδα να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, οι φορείς του τουριστικού κλάδου πιέζουν για ελέγχους των ιστοσελίδων στις οποίες καταχωρίζονται ακίνητα προς ενοικίαση. Η παρέμβαση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για την αμερικανική εταιρεία Airbnb, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, ανοίγει ξανά το θέμα των «μαύρων» ακινήτων και της τεράστιας απώλειας εσόδων για τους νόμιμους ξενοδόχους και τα κρατικά ταμεία. Το φαινόμενο της ενοικίασης κατοικιών ή ακόμη κι ενός δωματίου μέσα σε διαμέρισμα, έναντι χαμηλού τιμήματος αλλά χωρίς απόδειξη παροχής υπηρεσιών, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Μέσω διεθνών ιστοσελίδων οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μικρά εξοχικά, πολυτελείς βίλες, διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και δωμάτια ή έναν... καναπέ για τη φιλοξενία τουριστών.
Χωρίς αποδείξεις
Η επαφή ενοικιαστή και ενδιαφερόμενου γίνεται μέσω των συγκεκριμένων ιστότοπων, ενώ η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω PayPal και χωρίς να μπορεί ποτέ το κράτος να αποδείξει ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οπως λένε καλά γνωρίζοντες τον χώρο, παγκοσμίως ο «μαύρος» τζίρος ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η διαδικασία ενοικίασης είναι απλή: Ο ιδιοκτήτης κάνει καταχώριση του εξοχικού του, του σπιτιού του ή ακόμη και μέρος του διαμερίσματός του στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αναφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά του ενοικιαζόμενου χώρου, τη χρονική διάρκεια που θέλει να το ενοικιάσει καθώς και τις παροχές που προσφέρει. Η καταχώριση είναι δωρεάν. Με βάση το συνολικό ποσό της κράτησης, η προμήθεια μπορεί να είναι 3% και καλύπτει τα έξοδα συναλλαγής. Ο επισκέπτης πληρώνει προμήθεια από 6% έως 12%.
Η πληρωμή του ενοικίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω άμεσης κατάθεσης, PayPal, επιταγής ή τραπεζικού εμβάσματος αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η εξόφληση γίνεται με μετρητά κατά τη διάρκεια της διαμονής, ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία συναλλαγής.
Στην Ισπανία
Πρόστιμο 30.000 στην... πηγή του κακού
Η τάση για ενοικίαση σπιτιών ή δωματίων μέσω ιστοσελίδων έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις ενώ επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Η ιστοσελίδα Airbnb που «σαρώνει» την αγορά κατοικίας, δημιουργήθηκε από τον Nέιθαν Μπλεκάρτσικ ο οποίος είναι πλέον από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.
Η αξία της εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 40.000 πόλεις αποτιμάται σε πάνω από 10 δις δολάρια.
Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή λέγοντας ότι πρόκειται περί ανταλλακτικής οικονομίας που «χτυπά» τις υψηλές τιμές στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές μετά από έρευνα που έγινε ζητήθηκαν τα στοιχεία από τους «οικοδεσπότες» 15.000 σπιτιών που είχαν καταχωρηθεί στη Νέα Υόρκη.
Λουκέτο σε ξενοδοχεία
Οι αρχές έκλεισαν 2.000 «παράνομα» ξενοδοχεία που δεν εμφάνιζαν οικονομικά στοιχεία των συναλλαγών. Ανάλογη έρευνα έγινε πρόσφατα και στην Ισπανία και μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ιστοσελίδα ενώ στη Βαρκελώνη οι αρχές απείλησαν να κλείσουν την ιστοσελίδα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Guardian, στην Airbnb απασχολούνται άτομα που κερδίζουν από 10 έως 90 χιλιάδες δολάρια επιπλέον εισόδημα από την ενοικίαση σπιτιών, ενώ για τα πιο δημοφιλή σπίτια στη Νέα Υόρκη απέφεραν έσοδα τουλάχιστον 400.000 δολαρίων. Η έρευνα αναφέρει ότι στην αμερικανική μεγαλούπολη το οικονομικό όφελος από τέτοιες ενοικιάσεις έφτασε τα 500 εκατ. δολ., στο Λονδίνο 300 εκατ. δολ. και στη Βαρκελώνη 150 εκατ. δολάρια.