Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Φόβοι για δημοσιονομική "τρύπα" από τις ιδιωτικοποιήσεις

Έντονη είναι η ανησυχία της τρόικας για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2014.




Κι αυτό καθώς αν συνεχισθούν οι καθυστερήσεις και δεν καταστεί δυνατόν να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί θα αυξηθεί το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δανειακό πακέτο.

Για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων συζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας με την διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ταμείου τους γνωστοποίησε πως υπάρχουν “ώριμα” προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η τρόικα ζήτησε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση των ακινήτων και να αξιοποιηθούν άμεσα “ώριμα “ ακίνητα ή άλλα έργα .

Από το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίστηκε στην τρόικα πως με το που περάσουν από την Βουλή οι σχετικές διατάξεις θα προχωρήσει άμεσα σε τιτλοποιήσεις ακινήτων με προσδοκώμενα έσοδα μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προβληματίζει την τρόικα είναι το γεγονός πως μέσα στους επόμενους δυόμιση μήνες και ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Μαΐου μπορεί να “παγώσουν” τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και να μην πιαστούν οι στόχοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, 3,5 δις ευρώ για το 2014 , πηγαίνουν στον «κουμπαρά» για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, καλύπτοντας έτσι και το χρηματοδοτικό κενό.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com