Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΙΕΛΚΑ Ελλάδα: Φθηνότερη στα απορρυπαντικά, ακριβότερη στο γάλα

Ακριβότερο κατά 30% και 25% από την Ελλάδα είναι το μέσο καλάθι που έχουν η Αγγλία και η Γαλλία, αντίστοιχα, ενώ το μέσο καλάθι είναι περίπου ίσο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΛΚΑ στα σούπερ μάρκετ.




Ειδικότερα, το μέσο καλάθι στην Ελλάδα με ΦΠΑ φθάνει στα 38,93 ευρώ, στην Ισπανία είναι στα 39,03 ευρώ, στην Γαλλία, 48,64 ευρώ και στην Αγγλία 50,78 ευρώ. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει όταν αφαιρεθεί ο αναλογώντας ΦΠΑ ανά χώρα. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι η Αγγλία και η Γαλλία έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Αγγλία κατά 40% περίπου και η Γαλλία κατά 32% ενώ η διαφορά με την Ισπανία φτάνει το 6%. Αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ανά κατηγορία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ανάλυση ανά κατηγορία προϊόντος. Έτσι, στο αλεύρι (1 κιλό), το γάλα νωπό (1 lt) και στον στιγμιαίο καφέ (100 γραμμαρίων) η χώρα μας είναι ακριβότερη τόσο από την Ισπανία, όσο και από την Γαλλία, αλλά φθηνότερη από την Αγγλία ενώ στο χυμό πορτοκάλι (1lt) είναι φθηνότερη μόνο από την Γαλλία. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ακριβότερη απ' όλες στο ψωμί για τοστ στην συσκευασία των 480 γραμμαρίων με 500 γραμμαρίων. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι φθηνότερη απ' όλες στα απορρυπαντικά πιάτων στο χέρι (450-500 ml), στα απορρυπαντικά για το πλυντήριο ρούχων (27-30 Μεζούρες), στα μακαρόνια (500 γρ.), στα μήλα (1 κιλό) αλά και στο μεταλλικό νερό (6Χ1,5 λίτρα).

Ταυτότητα έρευνας

Για την έρευνα του ΙΕΛΚΑ συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα 1.850 τιμών προϊόντων στις τέσσερις χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα δεδομένα τιμών υπολογίζονται από γνωστά παρατηρητήρια τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και για την Ελλάδα στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων στο καλάθι ήταν ένας συνδυασμός αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας στοιχείων τιμών στις χώρες που εξετάσθηκαν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com