Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Die Welt: Η Ελλάδα θα αποφασίζει τα μέτρα αν λάβει τρίτο πακέτο

Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ως προς τον τρόπο υλοποίησης ενδεχόμενου τρίτου πακέτου επιθυμεί η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σημειώνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίζει το πώς θα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.






Στους κόλπους της γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν νέες σκέψεις για τον τρόπο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο, προσανατολιζόμενη στο να δοθούν περισσότερες ελευθερίες στους Έλληνες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Θέλουμε μία διαφορετική πρακτική από αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Συνεπώς αντί να προσδιορίζονται 100 μικρής κλίμακας στόχοι, θα μπορούν οι Έλληνες να θέτουν 20 μεγάλης κλίμακας. Με ποια μέτρα θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, μπορούν μόνοι τους να το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει στην Welt πηγή του Βερολίνου.

«Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Οι αξιωματούχοι δεν συζητούν ακόμη για ένα τρίτο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Ομως, οι ελεγκτές έχουν καταστήσει σαφές, ότι χωρίς περαιτέρω βοήθεια μόλις και μετά βίας θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Η χώρα εξακολουθεί να «πνίγεται» από το χρέος», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Η γερμανική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση ως προς την αλλαγή του τρόπου χορήγησης της βοήθειας. «Η διαμόρφωση των στόχων από την ίδια την ελληνική κυβέρνησης ίσως θα την έκανε και πιο υπεύθυνη και θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα μέτρα που λαμβάνει», επισημαίνει ο Μάνουελ Ζαρατσίν, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής

«Ετσι θα ήταν και πιο νομιμοποιημένα στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Οπως αναφέρουν παρατηρητές, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της ευρωζώνης υπάρχει η άποψη ότι οι Έλληνες δεν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν η κυβέρνηση δίνει μάχη με πιεστικότητα για την εφαρμογή τους, απέναντί της υπάρχει μια διοίκηση που σαμποτάρει όπου μπορεί την πολιτική της», συνεχίζει.

Η αποστολή της τρόικας βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα. Το κλιμάκιο επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκινά εκ νέου διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, «μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας η Αθήνα υλοποίησε μόλις κάτι παραπάνω από το μισό των μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί την τρόικα, μιας και δεν επαρκεί για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

«Για μας δεν είναι αρκετό, ώστε να εγκρίνουμε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δεύτερου πακέτου», λέει κυβερνητική πηγή του Βερολίνου.

Στην Αθήνα ελπίζουν ότι θα πετύχουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέχρι τις 7 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα δωθεί το πράσινο φως για το επόμενο πακέτο των 10 εκατ. ευρώ.

«Ωστόσο, οι πιθανότητες να ασκήσουν πιέσεις οι Ευρωπαίοι είναι περιορισμένες, εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του Μαΐου, καθώς υπάρχει ο φόβος ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως επίσης και της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής», τονίζει η Welt.

Σε αντίθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους του δεν σκέφτονται να συζητήσουν για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε», είχε δηλώσει στο τελευταίο Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com