Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μ. Χρυσοχοΐδης: ουραγός η χώρα μας στο χώρο των ΑΠΕ

Στη 13η θέση η Ελλάδα στον δείκτη προοπτικών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τρεις θέσεις πιο χαμηλά (από τη 10η στη 13η) βρέθηκε το 2009 η Ελλάδα στον δείκτη ελκυστικότητας του επενδυτικού κλίματος και αναπτυξιακών προοπτικών των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αξιολόγησης που συντάσσει διεθνής οίκος (Ernst & Young) και παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.




«Ο κ. Χατζηδάκης επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε ένα επικοινωνιακό ρεσιτάλ ανακοινώσεων και παρουσιάσεων με αιχμή του δόρατος και την ενίσχυση των λεγόμενων πράσινων επενδύσεων. Όμως η στασιμότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ ούτε κρύβεται, ούτε εξωραΐζεται. Πολλώ δε μάλλον, δεν καλύπτεται από εσπευσμένες και απρογραμμάτιστες ανακοινώσεις έναρξης κοινοτικών προγραμμάτων για την πράσινη επιχειρηματικότητα, όπως έπραξε χθες ο ΥΠΑΝ» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε «παρατηρείται πλήρης επενδυτική άπνοια στο χώρο των ΑΠΕ, καθώς τα μόνα έργα που σταδιακά ολοκληρώνονται και λειτουργούν είναι εκείνα που σχεδιάστηκαν, επιχορηγήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ» .

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής απραξίας στο χώρο των ΑΠΕ είναι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ουραγών χωρών της ΕΕ στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Ενέργειας της ΕΕ, ενώ το 2004 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση στην Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2009 έχει κατρακυλήσει στην 12η θέση, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης. Και πρόσθεσε: «Και μόνο η σύγκριση με την Πορτογαλία είναι συντριπτική: τον Ιανουάριο του 2004 η Ελλάδα είχε εγκατεστημένα 302 MW αιολικών πάρκων, ενώ η Πορτογαλία μόνο 194 MW. Πέντε χρόνια αργότερα, με τη ΝΔ στο τιμόνι, η Ελλάδα έχει 985 MW (Ιανουάριος 2009), ενώ η Πορτογαλία έχει εκτοξευθεί στα 2.862 MW» .
 
website counter
friend finderplentyoffish.com