Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Debate: Τέταρτη θεματική ενότητα: Παιδεία

Ερώτηση στον Αλ. Αλαβάνο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. «Θα έπρεπε και τα ΜΜΕ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούν τη νεολαία… Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς τους νέους».


Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας «διάστασης απόψεων» στο θέμα αυτό. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης», τόνισε ο κ. Αλαβάνος και συνέχισε: «Είμαστε περήφανοι γιατί στηρίξαμε το κίνημα για το άρθρο 16».

Ερώτηση στον κ. Καρατζαφέρη: «Eνας Ελληνας πολίτης μουσουλμάνος μαθητής θα πρέπει να διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών;»

«Ολα αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης. Ο μουσουλμάνος μαθητής δεν έχει υποχρέωση να διδαχθεί Θρησκευτικά. Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν είναι ίσοι με τους χριστιανούς ορθόδοξους οι αλλόθρησκοι που ζουν στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. απάντησε: «Εχουν τα ίδια δικαιώματα».

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους πόρους για την Παιδεία, το δημόσιο χρέος όμως είναι βρόχος. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε μακριά από το στόχο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ερώτηση σχετική με τη δέσμευση για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο «καθόλου δεν καρκινοβατεί» και πρώς προσπάθησε να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ

«Ακυρώσατε την πολιτική της κ. Γιαννάκου. Οι δύο υπουργοί που την διαδέχθηκαν δεν προχώρησαν σε γενναίες πολιτικές», ήταν η επισήμανση δημοσιογράφου. «Ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται… Για το θέμα του βιβλίου δεν είχαμε πει ποτέ ότι θα ισχύσει κατ' ανάγκη. Το εξεταστικό σύστημα που επεξεργαζόμαστε δεν θα αφορά την επόμενη σχολική χρονιά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν υπονομεύσαμε την αναθεώρηση… Ξέρω πολύ καλά το πρόβλημα της δημόσιας εκπαίδευσης. Ημουν υπουργός Παιδείας και γνωρίζω το πρόβλημα. Σήμερα η ελληνική οικογένεια πληρώνει τεράστια βάρη. Πρέπει να αλλάξει άρδην το εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την πράσινη ανάπτυξη και τα νέα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Και σε δημόσιο σχολείο έχω πάει και σε ιδιωτικό. Μιλάω με τους νέους και ξέρω τα προβλήματα. Εξοργίζομαι γι' αυτά».

Σε ερώτηση για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τα κολέγια, η κ. Παπαρήγα είπε τα εξής: «Δεν μπορείς να λύσεις το εξεταστικό αν δεν αντιμετωπίσεις συνολικά το πρόβλημα της παιδείας και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Εμείς λέμε: Σύγχρονη, υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν παιδεία… Δεν πρέπει κριτήριο για να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο να είναι η τσέπη του γονιού του. Εχουν γίνει σουπερ μάρκετ τα πανεπιστήμια, είναι υποβαθμισμένα».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com