Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η αποχώρηση του Αλαβάνου, οι αιτίες και η συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος έγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος και στην προεδρία και στην παρουσία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μια μέρα μετά τη δήλωσή του ότι έχει και ο ίδιος ευθύνες για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου, αλλά και την αποδοκιμασία που επιφύλασσε για τον Αλέξη Τσίπρα.


Από την κίνηση αυτή αιφνιδιάστηκαν οι πάντες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη διαδοχή του. Δεδομένου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι βουλευτής, αρχίζει κιόλας ένας μεγάλος γύρος διαπραγματεύσεων για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΚΟ, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Γιάννης Δραγασάκης, Φώτης Κουβέλης και Πάνος Λαφαζάνης βολιδοσκοπούνται από το απόγευμα από στελέχη των διαφόρων τάσεων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλυφθεί σύντομα το κενό. Την έδρα του στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου καταλαμβάνει η συγγραφέας και οικονομολόγος Νάντια Βαλαβάνη.

Αν και ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΣΥΝ τον Δεκέμβριο του 2004, είχε προϊδεάσει για τη σύντομη διαδρομή του στην ηγεσία του ΣΥΝ υπέρ της νέας γενιάς, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν στο επόμενο συνέδριο του 2008 να ανοίξει το δρόμο σε έναν εκπρόσωπό της. Τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΝ και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αρχικά είχε στηρίξει την επιλογή του, όμως σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις. Μπερδεμένος ο ΣΥΝ σε μια ιδιότυπη διαρχία-πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ο Αλέκος Αλαβάνος, μια και ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί όταν κατέβαινε υποψήφιος για τον δήμο, ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του χάριν του βουλευτικού αξιώματος-σύντομα έδειξε σημάδια δυσλειτουργίας.

Συχνά φαινόταν ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέκου Αλαβάνου έβρισκαν απροετοίμαστη την Κουμουνδούρου και αδύναμη να παρακολουθήσεις τις συνέπειές τους. Ηχηρότερα παραδείγματα είναι η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για τον σχηματισμό μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο δέσμες προτάσεων για συνεργασία προς το ΠΑΣΟΚ (τις οποίες εντούτοις η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε ως μη ρεαλιστικές), καθώς και ορισμένες από τις αναλύσεις του για το ξέσπασμα της νεολαίας τον Δεκέμβριο του 2008.

Τελευταία οι σκιές στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πλέον ολοφάνερες. Η επιμονή του να εκπροσωπήσει αυτός τον ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών, παραμονές των ευρωεκλογών, η απουσία του από την πρώτη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του για τον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες ελήφθησαν στην Κουμουνδούρου ως προσβολή, έδειχναν ότι οι σχέσεις του Αλέκου Αλαβάνου με τη νέα ηγεσία του κόμματος οδηγούνται σε ρήξη.

Κανείς όμως δεν περίμενε ότι αυτή η ώρα θα ερχόταν τώρα. Και κανείς, όπως λένε στελέχη του ΣΥΝ, δεν περίμενε ότι θα άφηνε να δημιουργηθεί τέτοιο σοβαρό πρόβλημα με τις διαδικασίες διαδοχής του, σε μια περίοδο που το κόμμα κλυδωνίζεται από σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com