Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα «μεγάλη» δημοπρασία φάσματος συχνοτήτων μέσα στην επόμενη διετία, αντίστοιχες με εκείνες του 2011 και του 2014.
Η αναφορά σε έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση αδειών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G υπήρχε μεν στην πρόταση της κυβέρνησης που εστάλη την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στους εταίρους, αλλά δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της τελικής συμφωνίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκχώρηση συχνοτήτων δεν θα περιληφθεί στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Η αναφορά στο θέμα των αδειών για δίκτυα 4G και 5G ήταν πολύ γενική, όποτε έχει γίνει χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι οι περιοχές συχνοτήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2016 λήγουν άδειες που έχουν για τη χρήση συχνοτήτων στα 1800 MΗz η Wind και η Vodafone. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 2016 λήγουν οι άδειες για τη χρήση φάσματος δύο τμημάτων 2x5 MHz της Wind και ενός τμήματος 2x5 MHz της Vodafone.
Ομως, η εκτίμηση είναι πως το πλάνο της κυβέρνησης δεν αφορά αυτές τις συχνότητες, αλλά το φάσμα στην περιοχή των 700 MHz, γνωστό και ως «ψηφιακό μέρισμα 2». Το φάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ως ιδανικό για τα επερχόμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα υφιστάμενα δίκτυα 4G. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη μόνο η Γερμανία έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, με τις εκεί εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις συχνότητες των 700 Mηz.
Προβλήματα
Οσον αφορά στην Ελλάδα, η αξιοποίηση του συγκεκριμένου φάσματος δεν θεωρείται μία απλή υπόθεση. Κατ' αρχήν, συχνότητες στη συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Και η διαδικασία για την «απελευθέρωση» εκτιμάται ότι απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια.
Το πιο βασικό ζήτημα είναι κατά πόσον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ για τρίτη φορά μέσα σε μία επταετία προκειμένου να αποκτήσουν φάσμα. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2011 οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) είχαν καταβάλει 380,5 εκατ. ευρώ για φάσμα στην περιοχή των 900 και των 1800 MHz, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 η δημοπρασία για συχνότητες στα 800 και στα 2600 MΗz είχε αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 381,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα των τριών εταιρειών έχουν πιεστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης, με τις απώλειες να έχουν φθάσει ακόμη και στο 50% σε σχέση με το 2008.
Επιπλέον, προκειμένου να προχωρήσει η όποια διαδικασία απαιτείται να υπάρχει ολομέλεια της ΕΕΤΤ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει πολύ σύντομα να οριστεί ο νέος πρόεδρος της ρυθμιστής αρχής, η οποία παραμένει «ακέφαλη».