Ο αναιμικός ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας επιταχύνεται, υποστηριζόμενος από τη μείωση των τιμών πετρελαίου και τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, αλλά ο ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις –που αποτελεί βασικό δείκτη οικονομικής ευρωστίας – παραμένει αδύναμος, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το φθηνό πετρέλαιο ασκεί επίσης πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, κάτι που ίσως αποτελέσει «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, καθώς κάθε μήνα διαθέτει 60 δισεκ. ευρώ για αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να οδηγήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω του 2%.
Η τράπεζα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές της είναι αποτελεσματικές και σημείωσε ότι αναμένει οι τιμές να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται προς τα τέλη του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω τόσο το 2016 όσο και το 2017.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,2% τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι, που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο τον Ιούλιο, αν και η μείωση της τιμής του πετρελαίου μπρεντ άνω του 20% από τον Μάιο θα ασκήσει πιθανόν πτωτική επίδραση.
«Κοιτάζοντας πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα την εγχώρια ζήτηση, μέσω της αύξησης στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εταιρικής κερδοφορίας» ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.
«Επιπλέον, η ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης αναμένεται να ευνοηθεί από τις βελτιώσεις στις ανταγωνιστικότητα των τιμών».
Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίσθηκε το δεύτερο τρίμηνο και οι δείκτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μείνουν αμετάβλητοι σε γενικές γραμμές βραχυπρόθεσμα.
Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι τα μέτρα της χαλαρής πολιτικής που εφαρμόζει έδωσαν μία ορατή ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά η δυναμική του παραμένει ακόμη αδύναμη, ιδιαίτερα για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.