«Φωτιές» άναψε για μία ακόμα φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία» και διαμηνύοντας ότι «αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς».
Μεταξύ άλλων η ΠτΒ είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα. Δε διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο χειρότερο μνημόνιο και οτι θα υποδεχόμαστε την Τρόικα.
Δε γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από που ερχόμαστε: "Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς", είπαμε.
"Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα", είπαμε. "Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση", είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. "Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ'το ότι θα υπερασπιστούμε το λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος. "Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι", είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο "the game is over" του Τουσκ.
Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποιήση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.
Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέγηκε; Όχι. Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι.
Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δε θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε».