Θρίλερ με το ΔΝΤ, το οποίο αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, επικαλούμενο το υψηλό χρέος αλλά και τις ελλιπείς μεταρρυθμίσεις.
Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times και ο Πίτερ Σπίγκελ, στη δίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που διεξήχθη χθες, αναφέρθηκε ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα, το Ταμείο όμως δεν θα λάβει οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες - ίσως στις αρχές του επόμενου έτους. Καθυστέρηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως θα είναι δύσκολο για τη Μπούντεσταγκ να εγκρίνει ένα νέο πακέτο για την Αθήνα, δίχως τη συμμετοχή σε αυτό το ΔΝΤ.
Οπως αναφέρεται στην τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» περίληψη των αποτελεσμάτων της δίωρης συνεδρίασης, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης θα «ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει κατά νου το Ταμείο» - αλλά «δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτό το στάδιο». Το Ταμείο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα σε δεύτερη φάση και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.
Σημείο - αγκάθι, αφού οι δανειστές και, κυρίως, το Βερολίνο απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα του ελληνκού χρέους.
Σύμφωνα με την περίληψη της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στο Δ.Σ. του Ταμείου υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε το ΔΝΤ να κινηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». Αντ' αυτού, θα χρειαστεί να περάσουν ένα πακέτο 86 δισ. ευρώ από μία επιφυλακτική Μπούντεσταγκ σε λίγες εβδομάδες, δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Εάν πάντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των FT τότε τα πράγματα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο, ενώ ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας έως την 20η Αυγούστου φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πηγή τόνισε νωρίτερα στην ιστοσελίδα του Μιγάλη Ιγνατίου ότι το Δ.Σ. «έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις για ένα ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα». «Συμφώνησαν στην ανάμειξη του Ταμείου για τη συνέχιση της δανειοδοτικής συνεισφοράς του στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Θέτοντας ωστόσο κριτήρια για να επιτραπεί η χρηματοδότηση: Να είναι το χρέος βιώσιμο, να είναι βιώσιμο το ισοζύγιο πληρωμών, να υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και να υπάρχει προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.
Τα μέλη της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, συλλέγουν στοιχεία για να εξακριβώσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, και αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις στους προϊσταμένους τους ώστε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμαστεί το τρίτο Μνημόνιο.