Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Μένουν Ελλάδα τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό

Η μελέτη του ΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκε το διάστημα Νοεμβρίου 2014 ? Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ.




Εντός των ελληνικών συνόρων παραμένει ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό τουριστικού εισοδήματος, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 87% του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος παραμένει στην Ελλάδα, γεγονός που, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επιβεβαιώνει και αναδεικνύει την καταλυτική σημασία του τουρισμού στην εθνική και τοπική οικονομία. Η μελέτη του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση της Κατανομής του Εισοδήματος από Εισερχόμενο Τουρισμό, ως προς το μέρος που παραμένει στη χώρα και σε αυτό που επανεξάγεται στο εξωτερικό», πραγματοποιήθηκε το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ. Αντικείμενο της μελέτης είναι η διερεύνηση της κατανομής του εισοδήματος από τον εισερχόμενο τουρισμό, σε ό,τι αφορά το ποσοστό αυτού που παραμένει στην Ελλάδα και αυτού που διαρρέει στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η μελέτη για το έτος 2014 δείχνει ότι:

Μόνο το 13,2% του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος (εκτός κρουαζιέρας) εκτιμάται ότι διέρρευσε στο εξωτερικό (ήτοι 1,92 δισ. ευρώ εκ των 14,5 δισ. ευρώ). Συμπεριλαμβάνοντας και τις δαπάνες των τουριστών κρουαζιέρας, το συνολικό ποσοστό εκτιμάται στο 12,9% (ήτοι 1,96 δισ. ευρώ εκ των 15,2 δισ. ευρώ).
Το συγκεκριμένο ποσοστό στα καταλύματα ανήλθε στο 13,3% (ήτοι 978 εκατ. ευρώ εκ των 7,4 δισ. ευρώ), ενσωματώνοντας διαρροές αμοιβών σε απασχολούμενους μη κατοίκους Ελλάδος και των εισαγόμενων προϊόντων τεχνολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον κεντρικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (8ος επί συνόλου 64), επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολό της, ενώ παρατηρείται ισχυρός συσχετισμός με τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία.

Προτάσεις
Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα θετικά και τονίζει ότι το ποσό του τουριστικού εισοδήματος που παραμένει στην Ελλάδα επιτρέπει την υποστήριξη μιας σειράς προτάσεων πολιτικής για τη σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, όπως καθιέρωση και υιοθέτηση των τελικών προδιαγραφών και πιστοποίησης Made in Greece προϊόντων,
προώθηση διαδικασιών καθετοποιημένης παραγωγής τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία,
ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού συστήματος τουριστικών επιχειρήσεων για αγορές Made in Greece προϊόντων,
σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων πακέτων all-inclusive με προκαθορισμένο ποσοστό κατανάλωσης τοπικών προϊόντων,
προγράμματα εκπαίδευσης - κατάρτισης και διαφήμισης - προβολής για την ανάδειξη των εγχώριων και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων.

Οι περιοχές που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες

Ενισχυμένο, σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της trivago, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχουν αλλαγές στις προτιμήσεις όσον αφορά τα μέρη που προτιμά ο κάθε λαός. Η ανάλυση της trivago, η οποία βασίζεται στα στοιχεία από αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ 1ης Απριλίου και 19 Ιουλίου για το ενδεχόμενο ταξιδιού μεταξύ 1 Ιουλίου και 31 Αυγούστου 2015 δείχνει, για παράδειγμα, ότι το γενικότερο ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζεται αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με πέρσι. Οι προτιμήσεις τους, ωστόσο, φαίνεται να διαφοροποιούνται συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος, δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για το Αιγαίο, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρόνια που επιθυμούσαν περισσότερο να επισκεφθούν την Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα τη Χαλκιδική.

Επιπλέον, οι Γάλλοι συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους για την Ελλάδα, αφού συγκριτικά με την προηγουμένη χρονιά οι σχετικές αναζητήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 33,7%. Ιδιαίτερα αγαπητή για τους Γάλλους τουρίστες είναι η Κρήτη, η οποία είναι πρώτη στις προτιμήσεις τους, τόσο την περασμένη χρονιά, όσο και την τρέχουσα.

Πιστοί στις συνήθειές τους φαίνονται να είναι και οι Άγγλοι, οι οποίοι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα κατά 30,9%. Τα νησιά του Ιονίου παραμένουν σταθερά στις κορυφαίες επιλογές τους, ενώ ενδιαφέρον έχει η μετατόπιση ενδιαφέροντος που φαίνεται να έχουν οι Άγγλοι τουρίστες στην πρώτη τους προτίμηση, αφού την περσινή πρώτη θέση κατείχε η Κρήτη, ενώ φέτος την κατέχει η περιοχή του Νότιου Αιγαίου.

Ακόμη, οι Σέρβοι δείχνουν ιδιαίτερα μεγάλη προτίμηση για την Κεντρική Μακεδονία, λόγω της Χαλκιδικής, ενώ οι Ρώσοι προτιμούν το Νότιο Αιγαίο.

Τέλος, την Κρήτη φαίνεται να ψηφίζουν και οι Ιταλοί, διατηρώντας την στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους, τόσο πέρυσι, όσο και φέτος. Αξιοσημείωτη είναι και η μετατόπιση προτίμησής τους προς τη Χαλκιδική και γενικά την Κεντρική Μακεδονία, σπρώχνοντας το Ιόνιο στην τρίτη θέση, αντί της δεύτερης που ήταν πέρυσι.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com