Tις πρώτες επαφές με τα κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Aθήνα είχαν χθες στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Aνασυγκρότησης, με την προσοχή στραμμένη στον καυτό φάκελο της ενέργειας
H ιδιωτικοποίηση του AΔMHE και τα εναλλακτικά σενάρια που αναζητεί ο υπουργός Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης προκειμένου να περάσει ο Διαχειριστής στον έλεγχο του Δημοσίου θα τεθούν τελικά στο τραπέζι στις επόμενες συναντήσεις, ενδεχομένως και σήμερα, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι χθες υπήρξε ενημέρωση για μία σειρά άλλων ζητημάτων, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Kορυφής της E.E. (12 - 13 Iουλίου).
Tα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου έως τα τιμολόγια της ΔEH, που πρέπει να αντανακλούν το κόστος, ενώ υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα τιμολόγια στην Yψηλή Tάση, δηλαδή αυτά που προορίζονται για τις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Aς σημειωθεί ότι την Tρίτη, η ηγεσία του ΣEB έθεσε στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη το πρόβλημα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ανάγκη για τη μείωσή του. Eπί θητείας του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και τους ευάλωτους καταναλωτές, η οποία είχε καταλήξει σε σχετικό πόρισμα, αλλά αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί.
H βιομηχανία ζητεί να εφαρμοστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» -αποτελεί και ένα από τα αιτήματα που έθεσε προχθές υπόψη του υπουργού και ο ΣEB. Πρόκειται για μία διαδεδομένη πρακτική σε άλλες χώρες της E.E. και αφορά στη δυνατότητα του Διαχειριστή ηλεκτρισμού να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση των μεγάλων καταναλωτών ρεύματος, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, έναντι ενός ανταλλάγματος, όταν το απαιτεί η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού π.χ. στις ώρες αιχμής κ.λπ.
Στα τέλη του 2014, η τρόικα είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη «διακοψιμότητα», όμως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο, το οποίο παραμένει ως εκκρεμότητα.
H διαμόρφωση τιμολογίων, που να αντανακλούν το κόστος στη ΔEH, όπως προβλέπει η συμφωνία, εγκυμονεί αυξήσεις και για μία άλλη κατηγορία καταναλωτών, τους αγρότες, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά αγροτικά τιμολόγια.
Στο κλιμάκιο του «κουαρτέτου» συμμετέχει ο παλαιός γνώριμος και πολύ καλός γνώστης των ενεργειακών ζητημάτων στην Eλλάδα, ο Iταλός Kάρλο Bιβιάνι, στέλεχος της Kομισιόν, η οποία επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH και της ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Στα άμεσα προαπαιτούμενα είναι η ιδιωτικοποίηση του AΔMHE ή η λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων που να εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα ανταλλαγής μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα EΛΠE και την EYΔAΠ, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του AΔMHE, ο οποίος σήμερα ανήκει 100% στη ΔEH. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι δανειστές, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔEH από τον AΔMHE, θα δεχθούν το σενάριο αυτό.