Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό κόσμο και τα συνδικάτα για την οικονομική δραστηριότητα που καταρρέει και κοινή έκκληση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή μέτρων ταχείας απόδοσης, ώστε να αποφευχθεί η επικείμενη παγίωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.
Μετά τα capital controls, η μείωση των πωλήσεων κυμαίνεται από 30% έως και 80%, ανάλογα με τον κλάδο! Είναι προφανές ότι η μείωση της παραγωγής θα έχει αντίκτυπο στην απασχόληση?
Ο δε κίνδυνος να χαθούν οριστικά, για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα μερίδια σε ξένες αγορές είναι άμεσος, καθώς σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στη διακίνηση και την εξασφάλιση εγγυήσεων προς στους ξένους μεταφορείς για την έγκαιρη πληρωμή τους. Δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον, η? «οικονομία των μετρητών». Οι προμηθευτές απαιτούν να πληρώνονται αποκλειστικά με μετρητά για να εξαλείψουν τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων.
Παράλληλα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά, ακόμη και βασικών τροφίμων, καθώς πολλές πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες. Για παράδειγμα, εισαγόμενο είναι το 75%-80% του σιταριού που προορίζεται για άλευρα και ψωμί.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρέμεινε και χθες κλειστό, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να διαμορφώσει ομαλές συνθήκες τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες επενδυτές. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι Έλληνες να βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ξένων μόλις επαναλειτουργήσει το Χ.Α., εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Για να μην παγιωθεί η καταστροφική πορεία, η κυβέρνηση οφείλει να? κυβερνήσει. Να προχωρήσει σε κινήσεις άμεσης απόδοσης, ώστε να μετριαστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις των υφεσιακών μέτρων και των capital controls. Η οικονομία έχει ανάγκη από αποκατάσταση της ομαλότητας στις επιχειρηματικές λειτουργίες με ευέλικτο πλαίσιο τραπεζικών συναλλαγών.