Συνέντευξη σε μαθήτριες γυμνασίου κλήθηκαν πριν από λίγο καιρό να δώσουν δύο ηλικιωμένοι από την περιοχή του Ρυμνίου Κοζάνης που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου.
Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν ήταν σχετικές με το οικοσύστημα της περιοχής, τα πουλιά που ζουν στον τόπο, τις φωλιές τους, τα υδάτινα συστήματα όπου κατοικούν. Οι ηλικιωμένοι συμμετείχαν με χαρά και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Αιανής ήταν ενθουσιασμένες από το εγχείρημά τους.
Ακολούθησε η συστηματοποίηση των πληροφοριών αυτών που έγιναν κείμενο, "ντύθηκαν" με ήχο και εικόνα και υπό τις κατάλληλες οδηγίες των εκπαιδευτικών έγιναν ηλεκτρονικό παιχνίδι για ipad και iphone με λειτουργικό ios 6,2 ή μεταγενέστερο, που είναι διαθέσιμο δωρεάν από το λογισμικό - πλατφόρμα Aris games. Το παιχνίδι "Κατασκευή Παρατηρητηρίου Πουλιών στη Λίμνη Πολυφύτου" κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού INVOLEN, ο οποίος προωθεί τη διαγενεακή μάθηση, δηλαδή τη μεταφορά της γνώσης από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες γενεές.
"Στο παιχνίδι ο παίκτης αρχικά παίρνει πληροφορίες μέσω κειμένου, ήχου και βίντεο, για την πανίδα της περιοχής και με βάση αυτές τις πληροφορίες του ζητείται να κατασκευάσει ένα παρατηρητήριο πουλιών" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωάννης Κουρούς. Ο ίδιος χαρακτηρίζει πολύ δημιουργική τη διαδικασία και επισημαίνει ότι μέσα από τις συνεντεύξεις οι μεγαλύτεροι είχαν την ευκαιρία να μεταδώσουν πληροφορίες και εμπειρίες στους νεότερους. Παράλληλα τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους ώστε να γίνει τελικά το παιχνίδι λειτουργικό και καλαίσθητο, με αποτέλεσμα να κερδίσει και την πρώτη θέση ανάμεσα στις υποψηφιότητες από τη χώρα μας για το INVOLEN.
Επόμενο βήμα, κατά τον κ. Κουρού, είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εθνικών διαγωνισμών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Φλωρεντία της Ιταλίας και η ανάδειξη της νικήτριας χώρας του διαγωνισμού.
Στην ομάδα του Γυμνασίου της Αιανής συμμετείχαν οι Απόστολος Μαστρανέστης, ΠΕ 19 Πληροφορικής, καθηγητής του Γυμνασίου Αιανής, Πολυξένη Βασιλειάδου, υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.Ν.ΕΤ Κοζάνης, Ιωάννης Κουρούς, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κοζάνης και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Αικατερίνη Πλακούτση, Αλεξάνδρα Στάμου, Βασιλεία Τρομπούκη και Νικολέτα Τσιόλια.