Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με σκοπό την ταχεία υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την κορύφωση μιας μακράς, επίμονης προσπάθειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έγιναν απολύτως κατανοητές και ελήφθησαν υπόψη στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Όπως τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, μέχρι να συναφθεί η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία (ανάλογες συμφωνίες θα υπογραφούν και με άλλες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, όπως η Λιβύη), οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης, θα πρέπει να τις εφαρμόζουν πλήρως. Πρόκειται για μια σαφή υπόδειξη προς την Τουρκία, πρόσθεσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση της FRONTEX, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, λέγοτνας ότι θα εμπλέκεται πλέον στις κοινές πτήσεις επιστροφής λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
Κάνοντας αναφορά στις κινήσεις που οδήγησαν σε αυτή τη θετική για την Ελλάδα εξέλιξη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επέμεινε, μαζί με άλλους εταίρους του ευρωπαϊκού νότου να υπάρξει ξεχωριστό κεφάλαιο για τη λαθρομετανάστευση, στα συμπεράσματα της Συνόδου, με τις χώρες της Μεσογείου να ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αναγνώρισε ότι δεν έχουν όλοι οι εταίροι τις ίδιες προτεραιότητες, αλλά πρόσθεσε ότι η λαθρομετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης. Είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα που θέσαμε να αντιμετωπιστούν μέσω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με ίση κατανομή των βαρών, διευκρίνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Το ζήτημα χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, σημείωσε, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και από την επόμενη προεδρία της Ε.Ε. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η Κομισιόν θα επανέλθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, με ακόμη πιο συγκεκριμένες προτάσεις.