Ένα σύννεφο σκόνης που δημιουργήθηκε από τεράστια αμμοθύελλα πριν από δύο χρόνια στην έρημο της Κίνας, Τακλιμακαν έκανε πάνω από μια πλήρη περιστροφή γύρω από την γη και ολοκλήρωσε το γύρω του κόσμου σε μόλις 13 μέρες, σύμφωνα με έρευνα Ιαπώνων επιστημών. Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του και έφτασε για δεύτερη φορά στον Ειρηνικό Ωκεανό, το σύννεφο υποχώρησε και κατέθεσε μέρος της σκόνης του στη θάλασσα γεγονός που δείχνει πώς ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει στο περιβάλλον στην «άλλη άκρη» του κόσμου.
«Η ασιατική σκόνη συνήθως αποθέτει μέρος της στην Κίτρινη Θάλασσα, γύρω από την Ιαπωνία, ενώ η σκόνη της Σαχάρα καταλήγει κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό και σε ακτές της Αφρικής. Αυτή όμως η έρευνα μας έδειξε ότι η κινέζικη σκόνη μπορεί να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό», αναφέρει στο Reuters, o Ιτσούσι Ούνο, του Ινστιτούτου Ερευνών Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Kyushu. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα σύννεφα σκόνης περιέχουν 5% σίδηρο, που είναι σημαντικός για τον Ωκεανό.
Σε έντυπο που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience, επιστήμονες περιέγραψαν πώς χρησιμοποίησαν δορυφόρο της NASA και εφαρμοσμένα μαθηματικά για μετρήσουν τις κινήσεις του νέφους, που διαμορφώθηκε έπειτα από θύελλα σκόνης το Μάιο του 2007. Ερευνητές καθοδηγούμενοι από τον Ούνο, ανακάλυψαν ότι τα σύννεφα σκόνης ανυψώθηκαν 8-10 χλμ πάνω από την επιφάνεια της γης και πραγματοποιήσαν το γύρο της γης.