Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Στο μικροσκόπιο της εφορίας 640.000.οφειλέτες.

Eπιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση για το κλείσιμο των εκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006 και φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τίθεται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Εντός των προσεχών ημερών δίνονται εντολές


στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν αποδέχθηκαν την αυτόματη περαίωση τα εκκρεμών υποθέσεων τους τους και ταυτόχρονα ενισχύονται σημαντικά οι πιέσεις προς τους περίπου 640.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειτε για νέους φόρους αλλά απλά το Δημόσιο διεκδικεί τις οφειλές από προηγούμενα οικονομικά έτη που έχουν βιβαιωθεί, ενώ σε ό, τι αφορά στην περαίωση, διευκρινίζουν ότι ήταν προαιρετική με την ένοια ότι αν ήθελε ο επιτηδευματίας κατέβαλε τα ελάχιστα ποσά και έκλεινε τις φορολογικές του εκρεμότητες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελαμτιών εντάχθηκε στη ρύθμιση, απέμεινε ένας αριθμός περίπου 130.000 που δεν εντάχθηκαν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, που σύντομα θα κοινοποιηθούν στις ΔΟΥ, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο και θα επεκταθούν στις επιχειρήσεις με χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει παράλληλα την αύξηση των ορίων με βάση τα οποία οι υπόχρεοι υπάγονται στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης

Τα υφιστάμενα όρια καταλαμβάνουντις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις(με τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ) και τους ελέυθερους επααγγελματίες (μέχρι 150.000 ευρώ), ενώ η διεύρυνση τους θα επιστρέψει στον ελεγκτικό μηχανισμό να στρέψει τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα από άποψη φορολογικού ενδιαφέροντος και κατ, επέκταση εσόδων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com