Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ανοίγει το ασφαλιστικό των δημ. υπαλλήλων

Yπό την πίεση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και των διεθνών οργανισμών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τολμά να ανοίξει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε μείνει ανέγγιχτο στην τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ολα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομίας θα ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση που έγινε στον ιδιωτικό τομέα και αφορούσε αυτοαπασχολούμενους, ΔΕΚΟ και τράπεζες, με στόχο κανένας δημόσιος υπάλληλος, στρατιωτικός, αστυνομικός, λιμενικός και πυροσβέστης να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 60ό έτος της ηλικίας του. Οσον αφορά στις γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα λύσει τα χέρια των κυβερνώντων και θα διευκολύνει το υπουργείο Οικονομίας ώστε να αυξηθούν και σε αυτή την περίπτωση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 15 χρόνια. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το Δημόσιο δεν αντιμετωπίζει άμεσα μεγάλα προβλήματα, αλλά σε 40 χρόνια το αναλογιστικό έλλειμμα του συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων θα αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αλλαγές του δημόσιου τομέα θα κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις :


• αύξηση του χρόνου εργασίας των μητέρων υπαλλήλων κατά 5 έτη,

• κατάργηση των σημερινών ορίων για τη συνταξιοδότηση μητέρων με τρία παιδιά,

• δραστικό περιορισμό των πρόωρων αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων,

• κατάργηση της «υποχρεωτικής» συνταξιοδότησης στα 58 ή 60 χρόνια,

• αύξηση του χρόνου εργασίας των ανδρών κατά 2 έτη.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως ακριβώς έγινε και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, θα υπάρξουν αντικίνητρα που θα οδηγούν σε μείωση της σύνταξης έως και 6% για κάθε έτος αποχώρησης από τον ενεργό εργασιακό βίο.

Αναμένεται να εξεταστεί ακόμα η κατάργηση της «υποχρεωτικής» συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων στα 60 τους χρόνια, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Η παραμονή τους στην υπηρεσία για άλλα 5 χρόνια, δεν θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, όσοι παραμένουν στον εργασιακό βίο θα πριμοδοτούνται με αύξηση της σύνταξης για κάθε έτος παραμονής στην εργασία τους.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει διάλογος και για την ένταξη στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελματικών κλάδων του δημοσίου τομέα που διεκδικούν εδώ και χρόνια την ένταξή τους στη σχετική κατηγορία ώστε να κατοχυρώνουν πιο σύντομα δικαίωμα συνταξιοδότησης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com