Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Πουλάει πλοία ο Θ. Αγγελόπουλος

Έξι μήνες μετά την ακύρωση παραγγελίας 10 φορτηγών πλοίων, η Metrostar του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου προχωρά στην πώληση δύο δεξαμενόπλοιων που βρίσκονταν σε φάση κατασκευής στα ναυπηγεία της Hyundai, με την αξία μάλιστα της μεταπώλησης να υπολείπεται του κόστους ναυπήγησης.

Η συμφωνία του Έλληνα εφοπλιστή με τα κορεάτικα ναυπηγεία της Hyundai για την παραγγελία των δύο δεξαμενόπλοιων suezmax, χωρητικότητας 160.000 τόνων το καθένα, είχε υπογραφεί προ δύο ετών και προέβλεπε την παράδοση τους τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Tradewinds, η Metrostar προχώρησε στην πώληση των δύο υπό ναυπήγηση πλοίων με συνολική ζημία της τάξεως των περίπου 16 εκατ. δολαρίων. Το κόστος ναυπήγησης είχε ορισθεί τότε στα 80 εκατ. δολάρια για το κάθε ένα δεξαμενόπλοιο και η εταιρεία προχώρησε στην πώληση των δύο συμβολαίων έναντι περίπου 144 εκατ. δολαρίων.

Προ μηνών και ενώ η κρίση στη ναυτιλία είχε ήδη ξεσπάσει, η Metrostar προχώρησε στην ακύρωση παραγγελίας ναυπήγησης δέκα φορτηγών πλοίων handysize, που αποτελούσαν μέρος μιας συνολικής παραγγελίας 16 bulk carriers στα κορεάτικα ναυπηγεία Jinse. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία προχώρησε στη διακοπή της ναυπήγησης των δέκα πλοίων μετά τη διαπίστωση ότι η ναυπηγική γιάρδα είχε αθετήσει μέρος των όσων προέβλεπε η μεταξύ τους συμφωνία. Από τα υπόλοιπα έξι φορτηγά πλοία, τα δύο πουλήθηκαν στην τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία Marvel, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται να παραδοθούν στο δεύτερο μισό του 2009.

Το 2007 η Metrostar είχε προχωρήσει στην πώληση εννέα φορτηγά πλοία capesize έναντι 1,1 δισ. δολαρίων στην Genco Shipping του Πήτερ Γεωργιόπουλου.

Το υπό εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου περιλαμβάνει τη ναυπήγηση 7 επιπλέον δεξαμενόπλοιων από τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com