Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ερρίφθη ο κύβος για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών

Την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών έως το τέλος του έτους συζήτησε η διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται η σχετική οδηγία του 2006 και πρέπει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2010.


Προϋποθέτει ότι θα πρέπει το επόμενο εξάμηνο να καταγραφούν και να απαλειφθούν όλες οι διατάξεις που εμποδίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε μία σειρά από επαγγέλματα (πχ δικηγόρου, μηχανικού αλλά και βενζινάδικα, φαρμακεία κλπ). Όπου η κυβέρνηση αποφασίσει να διατηρήσει κάποιους φραγμούς θα πρέπει να το αιτιολογήσει επαρκώς στην Κομισιόν με ειδική έκθεση, διαφορετικά θα παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο.

Ο υπουργός Οικονομίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι " η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου, με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία, σε πλήρη εξέλιξη, θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους. Είναι ένα σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας".

Δεν διευκρίνησε όμως πότε θα γίνουν οι αλλαγές και στο πιο.. καυτό θέμα που έχει από καιρό προαναγγείλει η κυβέρνηση, αυτό των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως είπε, η οδηγία των υπηρεσιών "είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν, μετά από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία".

Επίσης, από το 2010 θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρηματιών (σε συγκεκριμένα ΚΕΠ) που θα πρέπει να μία μόνο αίτηση να μπορούν να δώσουν όλα τα δικαιολογητικά κα ιτις αδειοδοτήσεις που είναι ανακαίες για να δραστηριοποιηθεί ένας επαγγελματίας στην Ελλάδα.

Η λίστα με τις υπηρεσίες που απελευθερώνονται

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται "θολά" οι υπηρεσίες που θα απελευθερωθούν με την οδηγία. Σε αυτές ανήκουν μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες των τεχνιτών (λ.χ. ξυλουργοί, υδραυλικοί, εφαρμοστές), όσες σχετίζονται με επιχειρήσεις (συντήρησης, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων), το εμπόριο, ο τουρισμος οι κατασκευές, οι υπηρεσίες διαμονής και σίτισης
 
website counter
friend finderplentyoffish.com