Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η Εφορία δεν κάνει διακοπές. Στο δρόμο τα εκκαθαριστικά για ΦΜΑΠ

Μετά τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, της έκτακτης εισφοράς, της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και του φόρου εισοδήματος, οι Δ.Ο.Υ. ετοιμάζονται να στείλουν σε χιλιάδες φορολογούμενους σημειώματα και για τη ρύθμιση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Η ρύθμιση αφορά όσους «ξέχασαν» κατά τα έτη 1997 - 2007 να πληρώσουν ΦΜΑΠ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία τους.

Μόλις λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα,


οι φορολογούμενοι θα έχουν διορία 10 ημερών για να υπαχθούν στη ρύθμιση καταβάλλοντας αμέσως το 10% επί του συνολικού φόρου που έχει υπολογίσει η εφορία.

Ειδικότερα στη ρύθμιση του ΦΜΑΠ υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τα έτη 1997 έως και 2007 και συγκεκριμένα:

- Υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση ΦΜΑΠ και δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη, μέχρι 27 Μαίου 2009.

- Υποθέσεις για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι 27 Μαίου 2009.

- Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση ΦΜΑΠ, αλλά έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στο οικείο βιβλίο φύλλο ελέγχου ή έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, μέχρι 27 Μαίου 2009.

Οι υποθέσεις ΦΜΑΠ για τις οποίες έχει υποβληθεί δήλωση, περαιώνονται με βάση τη δηλωθείσα αξία των ακινήτων προσαυξημένη κατά 10%. Σε περιπτώσεις που έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου, οι υποθέσεις Φ.Μ.Α.Π. περαιώνονται, με βάση τη φορολογητέα αξία που του προσδιόρισε ο έφορος μειωμένη κατά 10%.

Οι εφορίες θα στείλουν εκκαθαριστικά σημειώματα και θα δοθεί διορία αποδοχής εντός 10ημέρου, με καταβολή 10% επί του συνολικού ποσού. Το υπόλοιπο εξοφλείται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τουλάχιστον 100 ευρώ κάθε μία. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 5%.

Επίσης, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση υποβάλλονται αίτηση προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2009.

Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου (φόρο μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων) μπορούν να τις κλείσουν υποβάλλοντας στην αρμόδια ΔΟΥ ως το τέλος του έτους συμπληρωματική δήλωση. Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης.
Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που προκύπτει με τη δήλωση περαίωσης καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, ο δε φόρος κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 5%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com