Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την εγκύκλιο Μπασιάκου για τα δάση

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε , κεκλεισμένων των θυρών, την ακύρωση της εγκυκλίου του Ευ. Μπασιάκου, που εκδόθηκε το 2004 και αφορά στην εφαρμογή του δασικού νόμου 3208/2003. Με την ίδια απόφαση τίθεται εφεξής προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), βάσει του οποίου το ΣτΕ ζητά να μάθει εάν ο ορισμός του δάσους, έτσι όπως του προσδίδεται από το νόμο του 2003, είναι συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο.


Η σύμβουλος Επικρατείας, Ευ. Νίκα, είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ να καταργηθεί η δίκη, που αφορούσε στην αίτηση ακύρωσης της εν λόγω εγκυκλίου, καθώς η εγκύκλιος αυτή του κ. Μπασιάκου ανακλήθηκε με το από 14.2.2008 έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν δέχθηκε την εισήγηση της κ. Νίκα και ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης, έως ότου απαντήσει το ΔΕΚ επί του προδικαστικού ερωτήματος, που έχει σταλεί με αφορμή άλλη υπόθεση (αφορά, επίσης, το δασικό νόμο) και με εισηγητή τον Ν. Ρόζο.

Το ερώτημα, που διαβιβάστηκε στο ΔΕΚ, αφορά εάν ο ορισμός του δάσους, που του προσδίδει ο νόμος του 2003, είναι συμβατός με το κοινοτικό Δίκαιο.

Εξάλλου, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η εγκύκλιος Μπασιάκου, με την οποία δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή του δασικού νόμου 3208/2003, καθώς και οδηγίες για την προστασία των οικοσυστημάτων, αλλά και την κατάρτιση δασολογίου και δασικών χαρτών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com