Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου για Ecofin και Eurogroup

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, που διεξάγονται τη Δευτέρα και την Τρίτη.


Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συζητήσουν για την εν γένει οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε. αλλά και για τις προοπτικές σχετικά με την πορεία των τιμών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, αναμένεται η υλοποίηση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αντίστοιχα, στο συμβούλιο του Ecofin, που θα διεξαχθεί αύριο, αναμένεται η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Ιουλίου. Έμφαση θα δοθεί τόσο στο ζήτημα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, όσο και στις προοπτικές ανανέωσης της Στρατηγικής της Λισαβόνας μετά το 2010.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ecofin θα προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν υπερβολικά ελλείμματα και προτείνονται σχετικές προθεσμίες για τη διόρθωσή τους.

Τέλος, θα συζητηθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με την προοπτική αύξησης των δαπανών στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com